Deze informatiefolder is bedoeld om u voor te lichten over de voedselprovocatietest.

Uw kind heeft mogelijk een voedselallergie. Om dit met zekerheid vast te stellen wordt een voedselprovocatietest verricht. Een andere reden voor dit onderzoek kan zijn: het vaststellen van de hoeveelheid van het betreffende voedingsmiddel waarop uw kind reageert of om de ernst van de reactie die optreedt te bepalen.

 

Voedselallergie

Een allergie is een overgevoeligheidsreactie van het afweersysteem op stoffen die normaal gesproken niet schadelijk zijn. Bij een voedselallergie reageert het lichaam op bepaalde voedingsmiddelen. Mensen met een voedselallergie hebben IgE antistoffen gemaakt die heel specifiek bepaalde eiwitten (allergenen) in voedingsmiddelen herkennen. Blootstelling van deze allergenen aan het lichaam kan er toe lijden dat deze IgE antistoffen de allergiecellen in het lichaam activeren waarna allergie symptomen ontstaan, zoals;

  • Huid of slijmvlies klachten: jeuk, rode uitslag, galbulten/netelroos, zwellingen (angio-oedeem).
  • Luchtweg klachten: loopneus, niezen, rode/jeukende ogen, hoesten, benauwdheid, hoorbare ademhaling.
  • Maag en darm klachten: spugen, acute buikpijn, diarree.
  • Neurologische klachten: veranderde gedrag, angst, bewustzijnsverlies.

Een IgE gemedieerde allergie reactie is altijd snel (binnen 2 uur) en herhaaldelijk opwekbaar na blootstelling van het allergeen.  Sommige mensen hebben wel IgE antistoffen voor bepaalde allergenen, maar zijn deze IgE antistoffen niet in staat om de allergiecellen te activeren. Dit wordt (asymptomatische) sensibilisatie genoemd. Om een voedselallergie aan te tonen is naast sensibilisatie onderzoek (IgE bepaling bloed of huidpriktesten) daarom vaak een provocatietest nodig om een allergie met zekerheid te kunnen stellen.

Wat is een voedsel provocatietest?

Tijdens een voedsel provocatietest wordt het verdachte voedingsmiddel gegeven (vaak in meerdere  stappen) om te zien of er een allergische reactie optreedt.

Wat zijn de risico’s van een voedsel provocatietest?

Tijden de provocatietest kan er een allergische reactie ontstaan. Bij een milde reactie zal anti-histamine drankje of tablet worden gegeven om de reactie te stoppen. Bij een ernstige reactie, zoals bij benauwdheid, piepende longen of herhaaldelijk braken, zal adrenaline injectie in het been worden gegeven. Dit is de reden om een provocatietest altijd in het ziekenhuis te doen onder gecontroleerde omstandigheden met deskundig personeel en met medicatie in de buurt.

Wanneer kan de provocatietest niet doorgaan?

Een provocatietest kan niet doorgaan als er omstandigheden zijn die het beoordelen van de test bemoeilijken of het risico op een ernstige reactie vergroten.

  • Uw kind is ziek voorafgaand aan de test (koorts, verkoudheid, buikgriep, longontsteking )
  • Er zijn forse allergische klachten op moment van test (bijvoorbeeld hooikoorts of galbulten) of uw kind heeft reeds klachten die ook bij provocatietest kunnen ontstaan (bijvoorbeeld buikpijn, hoesten, huiduitslag)
  • Forse opvlamming van eczeem
  • Astma klachten (hoesten, benauwdheid en/of piepende ademhaling)
  • Gebruik van bepaalde medicatie: antihistaminica, bètablokkers, antibiotica, salbutamol (ventolin) of prednison.

Wij verzoeken u contact op te nemen met ons voorafgaand aan de provocatietest wanneer uw kind één van de bovenstaande klachten heeft of genoemde medicatie voorgeschreven heeft. Mocht u twijfels hebben over klachten die uw kind heeft kunt u contact opnemen met de kinderafdeling van het Ziekenhuis Amstelland via telefoonnummer 0207556670 of een bericht sturen aan de kinderafdeling via patiëntenportaal MijnZHA.

Te stoppen medicatie voor de provocatietest

  • Anti-histamine / allergie tabletten of drank dienen minimaal 72 uur voor de provocatietest gestopt worden (zie onderstaande tabel).
Ceterizine Ebastine Omilizamab
Cinnarizine Fexofenadine Prednisolon
Clemastine Hydroxyzine Promethazine
Cromoglicinezuur Ketotifen Rupatadine
Desloratadine Levoceterizine
Dimentindeen Loratadine

 

  • Op de dag zelf geen ontstekingsremmende eczeem zalf (hormoonzalf) gebruiken.

Niet te stoppen medicatie voor de provocatietest

  • Onderhoudsmedicijnen voor astma en neuspray / oogdruppels voor allergische neus en oogklachten mag uw kind wel door blijven gebruiken.
  • Indien uw kind een ander medicijn gebruikt die hierboven niet is genoemd, vragen wij u eerst contact op te nemen voor u deze medicatie stopt.

 

De dag van de provocatietest:

  • De meeste testen starten 8:30 uur en zijn om 14:00 uur klaar, maar hou er rekening mee dat het onderzoek de gehele dag kan duren. Als uw kind een allergische reactie krijgt, kan het zijn dat uw kind langer moet blijven voor observatie.
  • U hoeft het te testen voedingsmiddel in principe niet mee te nemen, tenzij wij dit expliciet aan u vragen.
  • Indien uw kind flesvoeding krijgt, neem dan een eigen fles met speen mee.
  • Uw kind mag op de dag van de test thuis normaal ontbijten.
  • Bij koemelkprovocatietest onder de leeftijd van 1 jaar is het advies om geen hele fles in de ochtend thuis te drinken omdat het risico is dat uw kind minder goed drinkt tijdens de test.
  • Tijdens de provocatietest mag uw kind water/thee zonder suiker drinken of iets kleins eten waarvan u zeker bent dat uw kind hier niet allergisch voor is, maar wel met mate omdat het belangrijk is dat er voldoende trek is om het te testen voedingsmiddel te eten/drinken.
  • Tijdens de test mag uw kind de kinderafdeling niet verlaten.
  • De voedsel provocatietest wordt uitgevoerd door de allergie verpleegkundige op de dagbehandeling kindergeneeskunde van het Ziekenhuis Amstelland. U meldt zich bij de balie Kinderafdeling op de afgesproken datum en tijdstip.
  • De allergie verpleegkundige is getraind in het uitvoeren van de provocatietest, beoordeling van uw kind en het herkennen en behandelen van allergische symptomen. Daarnaast is er altijd een superviserende arts aanwezig en oproepbaar indien nodig.
  • Voor start van de test zal de allergie verpleegkundige vragen stellen en uw kind onderzoeken en controles doen om te bepalen of de test gestart kan worden. Bij twijfel zal de verpleegkundige overleggen met de superviserende arts.
  • De voeding wordt in verschillende stappen (meestal 7), met tussenpozen van 20-30 minuten, worden gegeven onder toeziend oog van de allergie verpleegkundige.
  • Na toediening van de laatste stap volgt een observatie periode van minimaal 2 uur.
  • Indien de test goed is verlopen mag uw kind na de observatie periode van 2 uur weer eten wat uw kind normaal ook eet. Verstandig is om wat mee te nemen.
  • Bij een allergische reactie zal de allergie verpleegkundige de provocatietest stoppen en medicijnen geven om de allergische reactie te stoppen. Hierna volgt minimaal een observatie periode van 2 uur om te zien of de allergie symptomen niet terugkeren. Indien het nodig was om een adrenaline injectie te geven volgt een observatie periode van minimaal 4 uur.

 

Na de provocatietest

Indien er tijdens de provocatietest geen allergische reactie is opgetreden kan in de meeste gevallen het voedingsmiddel in het dieet worden geïntroduceerd. Voor ontslag zal dit door de allergie verpleegkundige worden besproken.

Indien er wel een allergische reactie is opgetreden tijdens de provocatietest dan moet dit voedingsallergeen worden vermeden. Uw kind zal in dat geval noodmedicatie bij zich moeten hebben voor het geval er per ongeluk toch blootstelling van het voedingsallergeen is en er een allergische reactie optreedt. Bij een milde reactie zal dit gaan om een anti-histamine drankje of tablet. Bij een ernstige reactie zal dit gaan om een adrenaline auto-injector. Voor ontslag zal de instructie van noodmedicatie worden gegeven.

Er volgt een telefonisch afspraak of fysieke controle afspraak op de polikliniek kindergeneeskunde met uw arts / poli hoofdbehandelaar om het verdere beleid af te spreken.

 

Heeft u nog vragen op opmerkingen na het lezen van de folder of wilt u de voedselprovocatietest afzeggen / verzetten kunt u contact opnemen met:

Ziekenhuis Amstelland
Laan van de Helende Meesters 8 1186 AM Amstelveen
Kindergeneeskunde

Telefoon 020 7556670
Of stuur een bericht via patiëntdossier van uw kind via MijnZHA aan uw behandelteam.

Specialismen & afdelingen