Hierbij informeren wij u over de regels met betrekking tot vervoer per ambulance van het ziekenhuis naar de thuissituatie.

Soorten ambulancevervoer

Bij spoedeisend vervoer gaat het om situaties waarbij er sprake is van (dreigende) uitval van vitale functies. We hebben het dan over levensbedreigende situaties met maximale spoed. Waarbij met optische- en geluidssignalen gereden wordt.
Ook zijn er situaties waarbij niet met deze signalen gereden wordt, maar waar wél sprake is van spoed.

Inzet planbare situatie

Naast bovengenoemde spoedsituaties kan een ambulance ook ingezet worden in planbare situatie waarbij geen sprake is van spoed. In dat geval wordt in overleg met de zorginstelling de vervoersurgentie bepaald. De eindebeslissing en verantwoordelijkheid hierin ligt bij de verpleegkundig centralist bij de ambulancedienst. Dit is wettelijk vastgelegd. Het is niet toegestaan dat patiënt zelf of de familie zelfstandig een ambulance regelt.

Criteria voor planbare situatie

Met de centralist wordt bepaald of de patiënt in aanmerking komt voor niet-spoedeisende ambulancezorg. Dit is het geval wanneer de patiënt:

  • Liggend vervoerd moet
  • Tijdens het vervoer bewaking van vitale functies nodig heeft.
  • Tijdens het vervoer (mogelijk) interventies nodig heeft (medicatie p/o e.d).
  • Zorginhoudelijke begeleiding nodig heeft.
  • Tijdens het vervoer psychische begeleiding nodig heeft.

Procedure voor aanvraag Ambulance

  1. Verantwoordelijke Zorgverlener: De zorgverlener maakt een eerste afweging of ambulancevervoer nodig is.
  2. Contactmeldkamer: De zorgverlener belt de juiste meldkamer voor de regio en specificeert het type vervoer (spoed of besteld).
  3. Medische Informatie: De zorgverlener verstrekt relevante medische gegevens (diagnose, vitale functies, voorgeschiedenis).
  4. Afweging: De centralist beoordeelt of de aanvraag voldoet aan de criteria voor spoed- of besteld vervoer.

Planning van Vervoer

  • Besteld Vervoer: Vervoer dient idealiter 24 uur van tevoren aangevraagd te worden, vooral voor ritten over lange afstanden (>100 km).
  • Spoedvervoer: Vervoer wordt direct ingepland volgens de vastgestelde urgentie.