Een breuk en/of kneuzing van een van de tenen wordt meestal door lichamelijk onderzoek vastgesteld. Het is meestal niet nodig om een röntgenfoto te laten maken.

Behandeling op de Spoedeisende hulp

De behandeling op de Spoedeisende Hulp
Voor de behandeling van een gebroken teen is meestal geen operatie nodig. Met een speciale pleister, een zogenaamde dakpanpleister, spalken we uw teen. We plakken de gebroken teen vast aan de teen ernaast zodat deze niet meer kan bewegen. Zo heeft u minder pijn en geneest de breuk het snelst.

Leefregels
Voor een goede genezing zijn de volgende instructies belangrijk:

  • Laat de dakpanpleister 1 tot 2 weken zitten. Zo nodig mag u de pleister en het gaasje (dat tussen de tenen zit) vervangen, bijvoorbeeld om hygiënische redenen.
  • De pleister mag niet nat worden.
  • Draag stevige schoenen tijdens het lopen.
  • Plaats uw been bij rust hoog; dit vermindert de pijn.

Pijn
Bij pijn kunt u paracetamol innemen; maximaal 3 keer per dag 1000 mg paracetamol om de 8 uur.

Herstel
De pijn is meestal na 2 weken verminderd. Het duurt ongeveer 6 tot 8 weken voordat u helemaal geen klachten meer heeft. Omdat de breuk snel geneest, is het niet nodig om voor controle op de polikliniek te komen. Bij aanhoudende klachten kunt u terecht bij uw huisarts.

Vragen?
Als u na thuiskomst nog vragen heeft of onverwachte klachten krijgt, dan kunt u tussen 08.00 en 22.00 uur bellen met de SEH via het volgende telefoonnummer:
020 – 755 6282.

Buiten deze tijd belt u met het algemene nummer van Ziekenhuis Amstelland
(020 – 755 7000). Men verbindt u door met het dienstdoende avond- of nachthoofd. U kunt dan de vragen of klachten bespreken.

Met vragen kunt u ook terecht bij uw huisarts.

Specialismen & afdelingen