De meest voorkomende botbreuk (fractuur) bij de geboorte is die van het sleutelbeen (clavicula). Ook als deze botbreuk aanvankelijk niet wordt opgemerkt, treedt altijd volledige genezing op. Er ontstaat een botknobbel (callusvorming), die geleidelijk verdwijnt. Door immobilisatie van de arm gedurende de eerste dagen wordt pijn zoveel mogelijk voorkomen.
Verschijnselen
Als uw baby het armpje beweegt, kan dit pijnlijk zijn. Hierdoor kan uw kindje gaan huilen. Eventueel spreekt de kinderarts pijnmedicatie met u af.
Wat moet u de eerste 2 weken doen?
De eerste 2 weken moet het armpje rust hebben. Het beste kunt u het armpje vastplakken met bijvoorbeeld kleefpleister op de kleding van het bovenlichaam.
Bekijk de folder voor de afbeeldingen.
- Let er op dat het armpje niet afhangt, dus bij het voeden en bij het boeren is het goed om het aangedane armpje te ondersteunen. Leg de arm op de borst van kind.
- Bij het verplaatsen/hanteren/dragen/baden van uw baby is het handig om het armpje te fixeren met een kleefpleister en/of klittenbandje aan de bovenkleding.
- Wanneer uw kindje in zijn bedje of in de box/kinderwagen ligt, hoeft het armpje niet gefixeerd te worden. Zo krijgt uw baby de meeste kans om spontaan te gaan bewegen met de aangedane arm.
- Bij het optillen: geef steun onder het hoofd en de billen, til uw baby niet onder de oksels op en laat de aangedane arm bij het optillen niet afhangen.
- Bij het aankleden kunt u het beste de aangedane arm het eerst in de mouw doen. En bij het uitkleden haalt u deze arm als laatste uit de mouw.
- Wanneer u uw kindje draagt, kunt u het beste het aangedane armpje tegen u aan houden. Als u uw kindje draagt met de gezonde zijde tegen u aan, ondersteun de aangedane arm dan goed (zie Figuur 3).
Na 2 weken
Het is belangrijk na de eerste 2 weken extra op te letten dat uw kind het armpje goed gebruikt. Soms heeft uw kind daar hulp bij nodig. U kunt daarom het armpje veel aanraken en bewegen. Ook kunt u het armpje goed in het zicht brengen en insmeren. Meestal is dat voldoende en zal uw kind het armpje goed gaan gebruiken.
Vragen?
Als u nog vragen heeft over deze folder, dan kan u contact opnemen met de polikliniek Kindergeneeskunde (08.30 – 16.30), via 020 – 755 7028. Avonds en ’s nachts kan u het ziekenhuis bereiken via 020 – 755 7000.