CT-colografie is bedoeld om de dikke darm zichtbaar te maken. Een CT-scanner is een apparaat waarbij de röntgenbuis rond het lichaam draait en al draaiend vanuit verschillende posities doorsneden van het lichaam maakt. Een krachtige computer gaat vervolgens al die verzamelde gegevens verwerken tot een serie beelden (dwarsdoorsneden), die daarna op allerlei manieren worden nabewerkt. De CT-scanner heeft de vorm van een grote open ring. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie.
Voorbereiding
Om het onderzoek succesvol te laten verlopen, is het noodzakelijk dat u de dag vóór het onderzoek een vezelarm dieet volgt en het contrastmiddel Telebrix (50 ml) drinkt. Dit dieet zorgt ervoor dat het contrastmiddel zich goed verspreidt door de darminhoud. Ook is het belangrijk dat u veel drinkt, zeker 10 á 12 glazen vocht.
De dag vóór het onderzoek
Volg een vezelarm dieet:
- 1 flesje Telebrix innemen bij de lunch + vezelarm dieet.
- 1 flesje Telebrix innemen bij het avondeten + vezelarm dieet.
Dit contrastmiddel kunt u in een glas doen en opdrinken. Het hoeft niet verdund te worden, maar mag zo nodig met limonade opgedronken worden. Bij het gebruik van dit contrastmiddel komt bijna altijd diarree voor. Een voordeel hiervan is dat de dikke darm beter zichtbaar is tijdens het onderzoek. Bij diarree moet u wel rekening houden met een verminderde werking van medicijnen, bijvoorbeeld de anticonceptiepil.
Toegestaan vezelarm dieet
- Graanproducten:
- witbrood, beschuit, toast
- witte rijst, pasta
- pannenkoeken
- Groente en fruit:
- aardappelen
- gaar gekookte groenten, zoals wortelen, bloemkool, lof, andijvie, spinazie
- fruit, alleen goed rijp, geschild en ontpit
- Alle soorten vlees, vis, kip
- Soep: alleen bouillon
- Beleg:
- kaas, vleeswaar, ei, suiker
- zoet beleg, behalve pindakaas, jam met stukjes fruit, marmelade
- Drank:
- limonade, frisdrank, thee, koffie, mineraalwater, melk en melkproducten (géén vruchtenyoghurt of -kwark), vruchtensap zonder vruchtvlees, alcoholische dranken
- Tussendoortjes:
- snoep, ijs en chocolade zonder nootjes, cake (géén koekjes)
- Specerijen:
- zout, peper, paprikapoeder, nootmuskaat, kaneel, mosterd, ketchup, groene kruidenmixen, peterselie.
Vezelrijk dieet en dus niet toegestaan vóór het onderzoek
- Volkoren graanproducten:
- bruin-, volkoren- en roggebrood
- tarwe- en maiszemelen, muesli, cruesli
- volkoren- en meergranenpasta
- zilvervliesrijst
- havermoutpap
- Groenten met vezels:
- asperge, bleekselderij, zuurkool, snij- en sperziebonen, prei, doperwten, peulvruchten, taugé, mais, champignon, tomaat, rauwkost
- Bepaalde fruitsoorten:
- sinaasappel, grapefruit, mandarijn, ananas, mango, kiwi
- gedroogde vruchten zoals dadels, vijgen, pruimen, krenten, rozijnen, kokos
- onrijp fruit
- Noten, pinda’s en zaden:
- alle pinda- en nootsoorten
- Sesam- en maanzaad, zonnebloempitten
- Overig:
- scherpe specerijen, popcorn
De dag van het onderzoek
U mag een vloeibaar ontbijt nemen zoals vla, yoghurt en kwark zonder fruit. Anderhalf uur voor het onderzoek drinkt u nog een keer een flesje Telebrix. Probeert u enkele malen naar het toilet te gaan voor ontlasting, zodat de dikke darm zo leeg mogelijk is.
Het onderzoek
Tijdens het onderzoek kunt u uw kleding niet aanhouden en krijgt u een ziekenhuisschort. U wordt verzocht op een röntgentafel te gaan liggen. Eerst krijgt u een injectie met een middel om de darm te ontspannen. Daarna draait u naar uw rechterzij en wordt een slangetje in de anus gebracht. Na het inbrengen wordt het ballonnetje in het slangetje opgeblazen. Hierdoor blijft het slangetje goed op zijn plek. Via het slangetje krijgt u koolzuurgas in de dikke darm. Dit zorgt ervoor dat de darm goed zichtbaar wordt tijdens het onderzoek, maar geeft ook tijdens het onderzoek een opgeblazen gevoel in de buik.
Er wordt een CT-scan gemaakt terwijl u op uw rug ligt. Daarna nog een scan terwijl u op de buik ligt. Om beweging tijdens de scan te voorkomen, wordt u gevraagd om in te ademen en de adem vast te houden.
Na de CT-scan verwijdert de radiodiagnostisch laborant het slangetje en kunt u naar het toilet.
Duur
Het onderzoek duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.
Belangrijk!
Mocht u zwanger zijn of denken dat u zwanger kan zijn, meldt u dit dan vóór het onderzoek bij uw behandelend arts of de radiodiagnostisch laborant.
U heeft een injectie gekregen om uw darmen te ontspannen. Er is een kleine kans dat u door deze injectie tijdelijk wazig ziet. Het advies is om na het onderzoek niet zelf auto te rijden, of een half uur te wachten tot uw zicht is hersteld.
De uitslag
De behandelend arts die het onderzoek aangevraagd heeft, informeert u over de uitslag.