Dit onderzoek is bedoeld om de dunne darm zichtbaar te maken en gebeurt op de CT, afdeling Radiologie. Een CT is een apparaat waarbij de röntgenbuis rond het lichaam draait en al draaiend vanuit verschillende posities doorsneden van het lichaam maakt. Een krachtige computer gaat vervolgens al die verzamelde gegevens verwerken tot een serie beelden (dwarsdoorsneden), die daarna op allerlei manieren worden nabewerkt. De CT heeft de vorm van een grote open ring.
Voorbereiding
Om het onderzoek succesvol te laten verlopen moet u vanaf 4 uur voor het onderzoek plaats vindt nuchter blijven. Nuchter wil zeggen: niet eten, drinken of roken. Een half uur voor de afspraaktijd meldt u zich bij de afdeling Radiologie. In die tijd drinkt u de kannen water die u ontvangt:
- 30 tot 15 minuten voor het onderzoek: 450 ml
- 15 tot 5 minuten voor het onderzoek: 450 ml
- 5 minuten voor onderzoek: 225 ml
Onderzoek
Voor het onderzoek neemt u plaats op de onderzoekstafel van de CT en drinkt u de laatste 225 ml water. Tijdens het onderzoek schuift u een paar keer langzaam door de CT opening. Blijft u goed stilliggen. Via de intercom krijgt een instructie hoe u moet ademen (inademen — doorademen).
Duur
Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.
Belangrijk
Mocht u zwanger zijn, of denken dit te kunnen zijn, meldt u dit dan voor het onderzoek aan de radiodiagnostisch laborant.
Contrastmiddel (met jodium)
Ook krijgt u tijdens het onderzoek een injectie in de arm met contrastvloeistof. Het inspuiten van dit contrastmiddel kan een warm gevoel door het hele lichaam geven, een vieze smaak in de mond en een gevoel dat u moet plassen. Deze verschijnselen trekken snel weer weg.
Jodiumhoudende contrastmiddelen zijn middelen waarbij zelden bijwerkingen worden gezien. Via bloedonderzoek wordt onderzocht of de werking van de nieren voldoende is om contrast toe te dienen. Zo nodig neemt uw behandelend arts maatregelen waardoor het CT onderzoek wel door kan gaan. Heeft u eerder een allergische reactie gehad in verband met het toedienen van een contrastmiddel in de ader, dan moet u dit vóór het onderzoek melden aan uw arts of de radiodiagnostisch laborant.
Na het onderzoek
Als u een injectie met contrastmiddel heeft gehad, moet u nog 10 minuten in de wachtkamer wachten, daarna haalt de laborant het infuus uit uw arm. U kunt weer gewoon eten en drinken.
De uitslag
De arts die het onderzoek heeft aangevraagd, informeert u over de uitslag.