Uw kind wordt binnenkort voor een operatie opgenomen op de kinderdagbehandeling van Ziekenhuis Amstelland. In deze folder vindt u informatie over de voorbereiding thuis, in het ziekenhuis en over de gang van zaken tijdens de opname. Heeft u na het lezen van de folder nog vragen? Stel ze dan gerust aan de medewerkers van de afdeling.

Voor de leesbaarheid noemen we een kind hij/hem. Waar ‘hij’ staat, kunt u natuurlijk ook ‘zij’ lezen. Waar we in de tekst over ouders spreken, kunt u ook verzorgers lezen.
Heeft uop de polikliniek ook een folder over de ingreep gekregen? Het kan zijn dat hier nog extra voorbereidingen in staan. Lees deze folder daarom ook goed door!

Afspraak anesthesist (preoperatief onderzoek)
Na uw bezoek aan de specialist wordt u gebeld door de opname afdeling voor het maken van een afspraak voor een bezoek of belafspraak met de anesthesist voor het preoperatief onderzoek. Het preoperatief onderzoek vindt plaats vóór de opnamedag.

Van de specialist heeft u een ‘vragenlijst preoperatief onderzoek kinderen’ gekregen en volledig ingevuld weer ingeleverd. Tijdens het preoperatieve onderzoek neemt de anesthesist het vragenformulier met u door, stelt aanvullende vragen en bepaalt uiteindelijk of en welk aanvullend onderzoek er nog moet worden gedaan. U en uw kind krijgen tevens de gelegenheid om vragen te stellen aan de anesthesist.

De kinderafdeling
Op de kinderdagbehandeling liggen kinderen en jongeren in de leeftijd van nul tot achttien jaar. Bij een opname houden we zoveel mogelijk rekening met de leeftijd van uw kind. We proberen leeftijdsgenootjes bij elkaar op een kamer te leggen. Uw kind wordt verpleegd door kinderverpleegkundigen of verpleegkundigen in opleiding tot kinderverpleegkundige. De verpleegkundigen in opleiding werken onder begeleiding van een kinderverpleegkundige. Daarnaast is er een medisch pedagogisch zorgverlener aanwezig, die gedurende de opname de kinderen zal begeleiden.

Bij de kinderdagbehandeling zijn ouders (maximaal twee) de hele dag welkom. Broertjes en zusjes (of ander bezoek) kunnen helaas niet langskomen. Uw kind verblijft gedurende de dag opname op de afdeling. Het is voor uw kind het prettigst als er gedurende de gehele opname een ouder aanwezig is.

Ziek of koorts
Bel met de polikliniek als uw kind in de dagen vóór de operatie:

  • ziek wordt of koorts krijgt (boven de 38,5°C).
  • in contact is geweest met besmettelijke (kinder)ziekten (bijvoorbeeld waterpokken, COVID19)

Soms is het beter om de operatie dan uit te stellen.

Medicijnen
Gebruikt uw kind medicijnen? Dan kan hij deze meestal gewoon innemen of inhaleren op de operatiedag. De anesthesioloog bespreekt dit met u tijdens de preoperatieve screening. Met vragen over (nieuwe) medicijnen kunt u altijd bellen naar de preoperatieve screening. Vergeet niet de medicijnen van uw kind mee te nemen naar het ziekenhuis.

Vaccinaties
Vaccinaties rond de operatiedag kunt u beter uitstellen. Ons advies is om minimaal drie dagen te wachten na de operatie. De anesthesioloog zal dit met u bespreken tijdens de screening.

Nuchter beleid
Het is belangrijk dat uw kind voor operatie nuchter is. Dit betekent dat de maag zo leeg mogelijk moet zijn. Hierdoor verkleint de kans dat maaginhoud tijdens de operatie in de longen komt.

Houdt u daarom strikt aan de volgende regels:

  • Tot 6 uur voor het tijdstip van de operatie mag uw kind gewoon eten en drinken of een flesvoeding.
  • Zuigelingen jonger dan 1 jaar mogen tot 4 uur voor het tijdstip van de operatie borstvoeding drinken (geen flesvoeding of pap).
  • Daarna mag uw kind niet meer eten en alleen nog heldere dranken drinken tot vertrek van huis. Onder heldere dranken wordt verstaan: water, thee, aanmaaklimonade (zonder melk, suiker mag wel). Niet toegestaan zijn melk en melkproducten, koolzuurhoudende dranken, vruchtensappen en dranken met vezels.
  • Vanaf 1 uur voor het operatie tijdstip mag uw kind helemaal niets meer innemen.

Het is belangrijk dat de ouder die meegaat naar de operatiekamer zelf wel goed ontbijt.

Na de operatie is er een ontbijt/ lunch voor uw kind beschikbaar op de afdeling. Voor ouders is er koffie, thee en water beschikbaar. Eten en drinken vanuit huis mag worden meegenomen.

Meenemen naar het ziekenhuis
Op de opnamedag neemt u de volgende spullen mee naar het ziekenhuis:

  • Geldig legitimatiebewijs
  • De medicijnen van uw kind
  • Makkelijk zittende kleding
  • Eventueel een los zittende pyjama (bij KNO operaties hoeft het kind mits onder de 30kg geen OK jasje aan)
  • Extra set schone kleding en luiers
  • Bij urologische patiënten: strak zittende onderbroek, en joggingbroek
  • Een knuffeldier of speelgoed waar uw kind aan gehecht is (de knuffel mag mee naar de operatiekamer) en telefoon of tablet mag ook (gratis WIFI beschikbaar)
  • Voor jongere kinderen een zuigfles, drinkbeker of speen

Zelf kunt u het volgende meenemen:

  • iets te eten
  • iets om te lezen of te doen terwijl u wacht

Wij adviseren om geen waardevolle spullen mee te nemen. U en uw kind mogen geen sieraden dragen in de operatiekamer. Ook mogen kinderen geen nagellak op. Tijdens de begeleiding van uw kind op de operatiekamer mag u geen tas meenemen. Op de afdeling bevinden zich afsluitbare kasten waar u eventueel uw waardevolle spullen in kunt opbergen. Het ziekenhuis kan niet aansprakelijk worden gesteld voor verlies of diefstal.

 Tijdstip operatie
Het tijdstip van de operatie van uw kind is pas een dag van de voren bekend. U wordt in de middag tussen 13.00 – 16.30 gebeld door de secretaresse of verpleegkundige van de kinderafdeling over de opname tijd en het tijdstip van de operatie.

Tips om uw kind voor te bereiden op de opname
Een ziekenhuisopname en een operatie zijn voor de meeste kinderen heftige gebeurtenissen. Het is moeilijk te voorspellen hoe uw kind reageert. Wel is bekend dat met een goede voorbereiding uw kind de opname veel makkelijker doorstaat en verwerkt.

Op de website van Ziekenhuis Amstelland staan twee voorlichtingsfilms. U kan deze vinden onder het kopje ‘kindergeneeskunde: voorbereiding van het kind bij dagopname’. Er is een video voor kinderen onder de 30kg en een voor kinderen boven de 30kg. De medisch pedagogisch zorgverlener zal uw kind begeleiden op de dag van de operatie.

Het kan zijn dat uw kind eerder een nare ervaring heeft gehad in het ziekenhuis, zeer angstig is of gedragsproblemen heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan AD(H)D en PDD-NOS. In deze gevallen kunt u altijd contact opnemen met de medisch pedagogische zorgverlener. Zij denken graag met u mee. Het is altijd mogelijk om een afspraak te maken voor een voorbereiding in het ziekenhuis. Indien u dit wenst, verzoeken wij u dit minimaal een week voor de operatie te melden

De operatie
Op de verpleegafdeling krijgt uw kind voorafgaand aan de operatie pijnstillende medicatie toegediend en indien nodig verdovende pleisters voor een infuus. Een verpleegkundige of medisch pedagogisch zorgverlener brengt uw kind in bed naar de operatieafdeling. Eén ouder mag mee. Bent u met zijn tweeën? Dan blijft één ouder op de afdeling. Als uw kind nog heel jong is, dan kan u uw kind zelf naar de operatiekamer dragen. Uw kind mag een knuffel meenemen naar de operatiekamer.

Bij de ingang van de operatieafdeling krijgt u in sommige gevallen een overall met muts aan. Uw kind krijgt een muts op. De anesthesie verpleegkundige begeleidt u en uw kind verder tot de operatie. Uw kind wordt onder narcose gebracht met een kapje of een prikje. De anesthesist bepaalt welke toediening van anesthesie het meest geschikt is voor uw kind. Deze beslissing hangt af van het soort ingreep, de leeftijd, het gewicht en eventuele eerdere narcose. Houdt u er rekening mee dat het onder narcose gaan van uw kind niet altijd een prettig gezicht is. Tijdens de operatie wacht de ouder in de wachtruimte naast de operatieafdeling.

Na de operatie wordt u door de medewerkers van de uitslaapkamer weer binnen geroepen op het moment dat uw kind wakker wordt. Uw kind kan onrustig zijn. Ook kan uw kind misselijk zijn, pijn hebben of hees zijn. Op de uitslaapkamer zijn meerdere patiënten aanwezig. Richt u zoveel mogelijk op uw eigen kind en probeer uw kind gerust te stellen. Op het operatiecomplex mag vanwege privacy redenen niet gefilmd of gefotografeerd worden, tenzij er toestemming voor is gegeven.

In de regel bespreekt de operateur van uw kind op de uitslaapkamer direct het verloop van de operatie met u. Uw kind mag terug naar de kinderdagbehandeling als de verpleegkundige op de uitslaapkamer vindt dat uw kind voldoende is bijgekomen.

Terug op de kinderafdeling en met ontslag
Afhankelijk van de operatie die uw kind heeft gehad mag het normaal gesproken na 1 tot 4 uur observatie met ontslag. De verpleegkundige kan u vertellen aan welke criteria uw kind moet voldoen. De operateur komt niet naar de afdeling voor het ontslag.

Pijnstilling thuis
Zorg dat u (kinder)paracetamol in huis heeft (geen acetylsalicylzuur bevattende medicatie zoals aspirine). Indien uw kind zwaardere pijnstilling nodig heeft, krijgt u een recept vanuit het ziekenhuis. Deze kunt u ophalen bij de ziekenhuis apotheek op de begaande grond. Geef de medicatie volgens de instructies die u van de verpleegkundige krijgt.

Bereikbaarheid
Heeft u naar aanleiding van deze folder nog vragen? Tijdens kantooruren (8.30 – 16.00) zijn wij bereikbaar via 020 755 6668. De preoperatieve screening/anesthesie is bereikbaar via 020 755 7091, de medisch pedagogisch zorgverlener op 020 755 6672.

Specialismen & afdelingen