(Dikke) Darmkanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Het is een kwaadaardig gezwel dat ontstaat in het slijmvlies van de dikke darm. Meestal ontstaat het gezwel in de laatste delen van de darm: het sigmoϊd of de endeldarm.
Oorzaken
De precieze oorzaak van dikkedarmkanker is nog niet bekend. Bij ongeveer 5 – 10 % van alle patiënten is erfelijkheid de belangrijkste oorzaak. In die families komt dikkedarmkanker veel vaker voor dan in andere families. Er zijn verschillende vormen van erfelijke darmkanker. Bij niet-erfelijke darmkanker lijken omgevingsfactoren een rol te spelen. Met omgevingsfactoren bedoelen we onder andere ons voedingspatroon en leefstijl.
Klachten
De klachten bij dikkedarmkanker zijn afhankelijk van de plaats van de tumor. Zit de tumor in het laatste deel van de dikke darm, dan heeft u andere klachten dan bij een tumor aan het begin van de dikke darm. In het laatste deel van de dikke darm wordt uw ontlasting dikker. Als daar een tumor zit, kan uw ontlasting daar moeilijk doorheen.
Uw klachten kunnen dan zijn:
- veranderingen in uw ontlastingpatroon. Bijvoorbeeld verstopping of verstopping die wordt afgewisseld met diarree;
- bloed en/of slijm bij uw ontlasting;
- loze aandrang;
- bloedarmoede (door verlies van bloed in uw darm);
- onverklaarbaar gewichtsverlies;
- onverklaarbare, vage buikpijn;
- een gevoelige plek in uw buik.
Onderzoek
Om te bepalen of u darmkanker heeft, is eerst onderzoek nodig. Hier leest u over de mogelijke onderzoeken die u krijgt. Welk onderzoek u precies krijgt, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.
Behandeling
Als uit onderzoek blijkt dat u darmkanker heeft, maakt een team van specialisten een behandelplan voor u. Hier leest u over de mogelijke behandelingen die u krijgt. Deze informatie is algemeen en kan afwijken van uw situatie. Overleg voor uw persoonlijke behandelplan met uw arts.