De ader die het bloed afvoert van een teelbal is bij u te wijd. Er is sprake van een spatader van de teelbal; dit wordt ook wel ‘varicocèle’ genoemd. Een varicocèle kan de vruchtbaarheid verminderen doordat het warme bloed rondom de teelbal blijft staan. Ook kan een varicocèle pijn en een zwaar gevoel in de balzak veroorzaken. Het doel van het onderzoek en de behandeling is de klachten te verhelpen door de afwijkende ader(s) in beeld te brengen en af te sluiten (emboliseren). Deze folder bevat algemene informatie en is bedoeld als extra informatie, naast het gesprek met uw behandelend arts.
Voorbereiding
De dag van het onderzoek mag u thuis een licht ontbijt gebruiken, dat wil zeggen: thee met een beschuit (zonder boter of beleg). Bij een afspraak in de middag mag u een licht ontbijt en een lichte lunch (bouillon of vla) gebruiken. Vanaf 3 uur vóór het onderzoek mag u niet meer eten, drinken of roken.
U kunt uw gebruikelijke medicijnen op de normale manier innemen. Indien u echter bloedverdunnende medicijnen gebruikt, dan moet u dit melden bij uw behandelend arts. In sommige gevallen moeten de bloedverdunnende medicijnen een aantal dagen gestaakt worden of wordt voor een ander middel of andere dosering gekozen.
U meldt zich op de afgesproken tijd op de afdeling waar u verwacht wordt. Laat uw sieraden thuis, in verband met de hygiëne-eisen in de onderzoekskamer. Op de verpleegafdeling wordt u voorbereid op het onderzoek. U krijgt ziekenhuiskleding aan, u moet eventueel alle sieraden afdoen. U wordt aangeraden nog even naar toilet te gaan, zodat uw blaas leeg is.
Onderzoek
Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie en wordt uitgevoerd door een interventieradioloog. Een radiodiagnostisch laborant assisteert de radioloog door de apparatuur te bedienen en de benodigde materialen steriel aan te geven.
U ligt op uw rug op een onderzoekstafel en wordt door de radiodiagnostisch laborant aangesloten op een monitor. Eén van de liezen wordt gedesinfecteerd en er wordt een steriel laken over u heen gelegd. De radioloog verdooft de lies en prikt de liesader aan. Vervolgens wordt in de lies een werksluisje (sheath) aangebracht, waardoor een katheter via de liesader opgeschoven wordt naar het juiste bloedvat: de afvoerader van de teelbal.
Als de katheter op zijn plek ligt, wordt contrastvloeistof ingespoten en worden röntgenopnames gemaakt. De contrastvloeistof veroorzaakt een warm gevoel, een vieze smaak in de mond en het gevoel te moeten plassen. Deze verschijnselen duren maar kort. Hierna wordt de spatader geëmboliseerd. Hiervoor wordt het vat, via de katheter, dichtgemaakt met een of meerdere spiraaltjes (coils).
Wanneer de spatader naar tevredenheid van de radioloog is afgesloten, is de behandeling klaar. Hierna worden de katheter en de sheath verwijderd en wordt het gaatje in de lies met de hand afgedrukt. Daarna krijgt u een drukverband, dat enkele uren moet blijven zitten.
Duur
Het onderzoek duurt ongeveer 1,5 uur.
Na het onderzoek
U gaat terug naar de afdeling waar u bent opgenomen. Het eerste uur moet u plat op uw rug blijven liggen. De verpleging komt langs om het verband te controleren. Als het verband nat wordt, er een zwelling in de lies ontstaat of uw voet koud aanvoelt, dan moet u dit direct melden aan de verpleging.
Na een uur bedrust mag u voorzichtig weer in beweging komen. U mag na het onderzoek weer eten en drinken zoals u gewend bent. Het wordt afgeraden om zelf naar huis te rijden.
Het drukverband kunt u zelf thuis verwijderen, 6 uur na het onderzoek. De eerste 2 dagen na het onderzoek is het verstandig uw activiteiten aan te passen. Dit betekent geen zware dingen tillen en niet sporten.
Contrastmiddel (met jodium)
Bij het onderzoek wordt gebruikgemaakt van een jodiumhoudend contrastmiddel. Met bloedonderzoek wordt eerst onderzocht of de werking van de nieren voldoende is om contrast toe te dienen. Zo nodig neemt uw behandelend arts maatregelen waardoor het onderzoek en de behandeling wel kunnen doorgaan. Jodiumhoudende contrastmiddelen zijn middelen waarbij zelden bijwerkingen worden gezien.
Als u eerder een allergische reactie heeft gehad bij het toedienen van een contrastmiddel in de ader, moet u dit vóór het onderzoek melden aan uw arts of de radiodiagnostisch laborant.
De uitslag
De radioloog die het onderzoek verricht en beoordeelt, brengt verslag uit aan uw behandelend arts. Vaak kan de radioloog u na de procedure al enige informatie geven over de behandeling.
Mogelijke complicaties
- Bloeduitstorting ter plaatse van de insteekopening. Dit hoeft zelden behandeld te worden en de bloeduitstorting verdwijnt meestal vanzelf binnen 1-2 weken.
- Beschadiging van het bloedvat waar de katheter wordt ingebracht.
- Embolisatiemateriaal kan terechtkomen in een ander bloedvat dan het bloedvat dat in de eerste plaats wordt behandeld (uiterst zeldzaam).
Bereikbaarheid voor spoedeisende zaken na de behandeling
Maandag t/m vrijdag van 8.30-17.00 uur kunt u contact opnemen met de afdeling Radiologie via telefoonnummer
020 – 755 7078.
Buiten deze tijden kunt u het algemene telefoonnummer van Ziekenhuis Amstelland bellen (020 – 755 7000).
De receptie verbindt u dan door met het weekend-avond-nachthoofd.
Tot slot
Als u verhinderd bent om op de afspraak te komen, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact op met de afdeling Radiologie en uw behandelend arts.