Dit is een onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van een flexibele dunne slang waarmee de arts inwendig onderzoek kan verrichten via de mond of anus. Bij een endoscopische echografie wordt een flexibele slang via de mond door de slokdarm en maag tot in de dunne darm ingebracht. Aan het uiteinde van de slang zit een klein echoapparaatje welke geluidsgolven uitzendt. Hierdoor kunnen organen zoals de slokdarm en de maag, maar ook omliggende organen zoals de alvleesklier, de lever en de galwegen, in beeld worden gebracht. Tevens kan de arts tijdens dit onderzoek een heel klein stukje weefsel (biopt) of vocht weghalen voor microscopisch onderzoek.
Voorbereiden op het onderzoek
Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren, moeten slokdarm en maag leeg zijn. Dit betekent dat u vanaf 0.00 uur ’s nachts niets meer mag eten en drinken. Wanneer het onderzoek in de middaguren is afgesproken, mag u ’s morgens een kop thee en een beschuit eten. Dit moet wel minimaal 6 uur vóór de afgesproken tijd van het onderzoek genuttigd zijn.
Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt of medicijnen vanwege suikerziekte, dan moet u dit voor het onderzoek aangeven bij de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. U ontvangt dan een advies over het gebruik van deze medicijnen rondom het onderzoek.
Eten en drinken
Vanaf 6 uur voor het onderzoek mag u niets meer eten of drinken
Meld bijzonderheden vooraf
Laat het ons weten wanneer u een lichamelijke beperking of handicap heeft. Zo kunnen we als het nodig is, extra tijd inplannen voor uw onderzoek.
Bent u verhinderd?
Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen.
Dag van onderzoek
Waar moet u zich melden?
Het onderzoek wordt (poli)klinisch gedaan op de Endoscopie-afdeling. U kunt zich melden bij afdeling C41.
Voor de toediening van de sedatie brengen we voor het onderzoek een infuusnaald bij u in. In verband met deze voorbereidingen vragen we u 15 minuten voor aanvang van het onderzoek te komen.Onderzoek met sedatie
Meestal wordt het onderzoek uitgevoerd na toediening van een kalmerend en pijnstillend middel: sedatie. Sedatie is geen narcose maar een ontspanningsmiddel. Van de sedatie kunt u slaperig worden en u merkt minder van het onderzoek. Soms wordt een diepe sedatie gegeven met het middel propofol. De arts bepaalt of dit voor u van toepassing is.
Begeleiding
Als u (diepe) sedatie krijgt voor dit onderzoek is het noodzakelijk dat iemand u ophaalt van de Endoscopieafdeling, C41. U mag niet alleen naar huis, ook niet met openbaar vervoer of de taxi. De hele dag mag u geen motorvoertuig besturen en het is verstandig de rest van de dag rustig aan te doen.
Het onderzoek
De endoscopieverpleegkundige brengt u naar de onderzoekskamer. Er wordt een aantal veiligheidsvragen aan u gesteld. Daarna krijgt u een slokje anti-foam te drinken ter vermindering van schuimvorming in de maag. De arts kan de maag daardoor beter beoordelen. Uw keel wordt verdoofd met een wat bittere vloeistof. Hierdoor voelt u minder van de endoscoop in uw keel. Als u een kunstgebit heeft, dan moet u deze voor het onderzoek uit doen.
Tijdens het onderzoek krijgt u een bijtring in de mond. Dit om te voorkomen dat u op de endoscoop bijt en ter bescherming van de tanden.
Tijdens het onderzoek ligt u op de linkerzijde. U krijgt een ‘knijper’ op uw vinger waarmee we uw hartslag en zuurstofgehalte in het bloed in de gaten houden. Ook krijgt u een bloeddrukband om voor de bloeddrukmeting. Via de infuusnaald dienen we u de kalmerende en pijnstillende middelen toe.
De arts legt de slang achter op uw tong en u moet goed slikken. Het inbrengen van de slang en de aanwezigheid ervan in uw keel bemoeilijken de ademhaling niet. Wanneer er slijm uit uw mond komt, kunt u dit gewoon uit uw mond laten lopen op het bescherm matje dat onder uw hoofd ligt. Overtollig slijm wordt afgezogen. De arts blaast tijdens het onderzoek wat lucht in. Dit kan voor korte tijd een wat vol gevoel in de maagstreek geven. Hierdoor kunt u gaan boeren of winden laten. Dit is normaal tijdens en na het onderzoek. Het zal u alleen maar opluchten.
Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek probeert te ontspannen. Het beste is goed door te zuchten. De verpleegkundige geeft u hierover aanwijzingen.
De arts kan eventueel met behulp van een naald wat weefsel afnemen (punctie). U voelt hier niets van. Dit weefsel wordt dan nader onderzocht in een laboratorium.
Soms wordt direct na de echo-endoscopie een ERCP gedaan. Dit is dan vooraf met u besproken.
Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 30 – 45 minuten.
Risico’s en bijwerkingen
Een endo-echografie is een veilig onderzoek, maar er kunnen soms complicaties optreden. De arts zal dit voorafgaand aan het onderzoek met u bespreken:
- De meest voorkomende complicatie is een Wanneer deze tijdens het onderzoek optreedt, kan dit vaak direct behandeld worden. Heel soms treedt een bloeding ook later op.
- Een zeldzame, maar ernstige complicatie is een gaatje in de wand van de slokdarm, de maag of de twaalfvingerige darm. Dit wordt een perforatie genoemd. Als er een perforatie ontstaat, is een ziekenhuisopname noodzakelijk. De behandeling kan bestaan uit een uitgebreide behandeling met antibiotica of een operatie. De kans op een bloeding of perforatie neemt toe als de arts tijdens het onderzoek een ingreep uitvoert.
- Een zeldzame complicatie is een luchtweginfectie of longontsteking. Dit kan ontstaan als u zich verslikt en er maaginhoud in de luchtwegen terecht komt. Door het gebruik van een verdovende spray in de keel neemt de kans hierop toe.
- Bij het wegnemen van weefsel van de wand van het maag-darmkanaal of de organen is er een klein risico op het ontwikkelen van een (milde) alvleesklierontsteking, infectie of buikpijn van voorbijgaande aard.
Na het onderzoek
Als u een roesje heeft gekregen, wordt u na het onderzoek naar de uitslaapkamer gebracht. Als u weer goed wakker bent, krijgt u wat te eten en te drinken. Daarna kunt u naar huis. Dit is na ongeveer een uur. Het kan na een ingreep soms nodig zijn u langer te bewaken voordat u naar huis kunt. U kunt door de toediening van de middelen suf en vergeetachtig zijn. Hierdoor mag u gedurende de rest van de dag niet zelf aan het verkeer deelnemen of van openbaar vervoer of taxi gebruik maken. U moet daarom door iemand worden opgehaald vanaf de uitslaapkamer.
Soms heeft u tijdens het onderzoek via het infuus antibiotica toegediend gekregen. Dan krijgt u ook nog een recept mee voor een kuur van 3-5 dagen die u thuis moet afmaken.
De eerste tijd na het onderzoek heeft u misschien wat last van een opgeblazen gevoel en winderigheid, door de lucht die tijdens het onderzoek is ingeblazen. Opboeren of winden laten geeft dan vaak verlichting. Ook kan het zijn dat uw keel na het onderzoek tijdelijk pijnlijk is. Koud drinken of een ijsje eten verzacht.
Uitslag
U krijgt een voorlopige uitslag of een verslag van het onderzoek mee naar huis. De uitslag van een eventuele punctie krijgt u later bij uw vervolgafspraak op de polikliniek.
Wanneer neemt u contact op
Bij veel bloedverlies, als het bloeden aanhoudt, bij zwarte ontlasting, hoge koorts of aanhoudende heftige buikpijn na het onderzoek, moet u contact opnemen met de dienstdoende maag-, darm-, en leverarts. Deze is 24 uur per dag en 7 dagen per week te bereiken via telefoonnummer 020 7557000. Bent u opgenomen in het ziekenhuis en krijgt u deze symptomen, vertelt u dit dan aan een verpleegkundige of arts.
Contact
Heeft u na het lezen nog vragen over het onderzoek of de voorbereiding, belt u dan tijdens kantooruren op (020)7557120.
Wilt u de afspraak wijzigen of bent u door omstandigheden te laat voor uw afspraak, neem dan tijdig contact met ons op.
Wij voeren geregeld spoedprocedures uit of behandelingen duren soms langer dan vooraf gepland. Wij vragen uw begrip als u onverhoopt langer moet wachten.