Een gastroscopie is een onderzoek waarbij de binnenkant van de slokdarm, de maag en het eerste deel van de dunne darm bekeken kunnen worden.
Een flexibele slang van 1 cm dikte (gastroscoop), met aan het uiteinde een camera en lampje, wordt ingebracht via de mond.
Voorbereiding
Om de maag goed te kunnen onderzoeken, moet deze leeg zijn. Hiervoor mag u vanaf 6 uur vóór het onderzoek niets meer eten/drinken en niet roken.
Als u de volgende medicatie gebruikt, kan het nodig zijn deze aan te passen; dit moet u van tevoren overleggen met uw arts:
- bloedverdunners;
- geneesmiddelen voor suikerziekte.
Verdoving
In principe krijgt u geen verdoving omdat het onderzoek niet pijnlijk is. Als u dat wenst, kunt u een slaapmiddel toegediend krijgen. Dan maakt u het onderzoek minder bewust mee. Als u een slaapmiddel wenst:
- bespreek dit altijd van tevoren met uw arts;
- geef dit aan bij het maken van de afspraak (er moet namelijk een bed gereserveerd worden).
Krijgt u een slaapmiddel, dan wordt tijdens het onderzoek een elektronisch meetapparaatje op uw vinger geplaatst. Zo kunnen we de hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed controleren. Wilt u zorgen dat de wijsvinger van beide handen vrij zijn van nagellak en kunstnagels?
Onderzoek
Direct voor het onderzoek krijgt u een drankje te drinken. Dit is om schuimvorming in de maag tegen te gaan. Ook wordt u gevraagd om losse gebitsdelen uit te doen.
Het onderzoek duurt 5 tot 10 minuten. Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzijde. De verpleegkundige plaatst een ring tussen uw kaken om de gastroscoop en uw tanden te beschermen.
De arts brengt de scoop over de tong in tot achter in de keel. De slang wordt vervolgens langzaam via de slokdarm naar de maag geschoven. Het inbrengen van de slang is niet pijnlijk maar kan soms even vervelend zijn. U hoeft niet bang te zijn dat u het benauwd krijgt, want de scoop komt niet in de luchtpijp.
Tijdens het onderzoek blaast de arts via de gastroscoop lucht in om de maag te ontplooien. Het kan zijn dat u hierdoor moet boeren.
Zo nodig wordt tijdens het onderzoek een stukje weefsel (biopt) weggenomen. Dit is niet pijnlijk, maar geeft soms een trekkend gevoel.
Na het onderzoek
Als u een slaapmiddel heeft gekregen, slaapt u uit op de afdeling. Uw bloeddruk wordt nog enige tijd gecontroleerd.
Twee uur nadat u zich heeft aangemeld, mag u naar huis. U mag:
- alleen naar huis onder begeleiding van een familielid of een kennis;
- beslist niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen.
Het is raadzaam de rest van de dag thuis door te brengen.
Na het onderzoek kunt u een rauw gevoel in de keel ervaren. Dit gevoel verdwijnt meestal snel.
De uitslag
De maag-, darm- en leverarts of internist kan meestal direct na het onderzoek een voorlopige uitslag geven. De uitslag van het weefsel dat is afgenomen, is niet meteen beschikbaar. Hierover maakt de arts verdere afspraken met u.
Risico’s van het onderzoek
De risico’s van het onderzoek zijn klein. Bij minder dan 1 op de 1000 mensen treedt een complicatie op (probleem tijdens het onderzoek).
Mogelijke problemen zijn:
- Een luchtweginfectie of longontsteking; als gevolg van het verslikken in de maaginhoud. Dit gebeurt vaker bij mensen die een roesje hebben gehad.
- Een scheurtje in de slokdarm of maag. Dit gebeurt maar zeer weinig. Om het scheurtje te herstellen, is soms een operatie nodig.
Vragen
Wij moedigen u sterk aan om al uw vragen en zorgen over het onderzoek van tevoren met uw arts te bespreken.
Waar meldt u zich?
Vanaf de hoofdingang volgt u de bordjes Endoscopieafdeling C41.
Contact met het ziekenhuis
Wij willen u op het hart drukken in de volgende gevallen meteen contact op te nemen met het ziekenhuis:
- bloedverlies;
- benauwdheid;
- koorts;
- heftige buikpijn;
- andere problemen.
U kunt ons 24 uur per dag bereiken via het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis (020 – 755 7000).