Een Holteronderzoek is een ECG (hartfilmpje) dat 24, 48 of 72 uur lang uw hartritme registreert. Het Holterapparaat is een soort recorder die uw hartritme vastlegt.

Een Holteronderzoek is een ECG (hartfilmpje) dat 24, 48 of 72 uur lang uw hartritme registreert. Het Holterapparaat is een soort recorder die uw hartritme vastlegt.

Doel
De cardioloog krijgt met dit onderzoek een goede indruk van uw hartritme gedurende 24, 48 of 72 uur. Zichtbaar wordt hoe uw hart reageert als u bezig bent met uw dagelijkse activiteiten, zoals eten, slapen, fietsen, roken, sporten, traplopen, huishoudelijk werk, enz.
Een gewoon ECG registreert uw hartritme maar enkele seconden. Vaak is dat niet voldoende om een verklaring te vinden voor uw klachten, zoals hartkloppingen en duizeligheid.
Het onderzoek is niet pijnlijk en u kunt uw normale werkzaamheden uitvoeren. Het enige verschil is dat u de recorder meedraagt en een dagboek bijhoudt van uw handelingen.

Voorbereiding
Het is aan te bevelen gemakkelijk zittende kleding te dragen. Neem een overzicht mee van uw medicijnen. U kunt uw medicijnen gewoon doorgebruiken, tenzij uw arts iets anders met u heeft afgesproken.

Aansluiten van het apparaat
De laborante die het Holterapparaat bij u aanbrengt, vraagt u uw bovenlichaam te ontbloten. Uw huid wordt plaatselijk schoongemaakt. Het Holterapparaat wordt met een draagriem om uw middel of met een draagkoord om uw nek bevestigd.

Dit aansluiten duurt ongeveer 15 à 20 minuten. Hierna kunt u het ziekenhuis weer verlaten.

Belangrijk

  • Voorkom dat de recorder nat wordt; neem geen bad of douche.
  • Raak de plakkers en de huid eromheen zo min mogelijk aan, ook niet bij jeuk.
  • Open de recorder niet, trek niet aan de elektroden of draden van de elektroden.
  • Pas uw activiteiten niet aan, doe wat u anders ook zou doen.
  • Wanneer u slaapt op een elektrische deken, doet u deze niet aan. Van tevoren opwarmen is wel toegestaan.

Bijhouden van het dagboek
Voor een betrouwbare registratie van uw klachten –in relatie tot uw hartritme- is het belangrijk dat u zo nauwkeurig mogelijk uw dagboek bijhoudt. U noteert in het dagboek wat u doet en hoe u zich daarbij voelt.

Voorbeeld: ‘10.00 – 10.15 uur koffie gedronken, hartkloppingen.’

Als u medicijnen gebruikt, noteer dan het tijdstip van inname. Als u klachten heeft, vermeld die dan samen met het tijdstip in uw dagboek (bijvoorbeeld: hartkloppingen, duizelig, benauwd).

Afkoppelen en terugbrengen apparaat
Op de afgesproken dag kunt u het Holterapparaat loskoppelen. De plakkers gooit u weg en het apparaat en het dagboek brengt u zo snel mogelijk terug naar de polikliniek Cardiologie.

Uitslag
De uitslag van het onderzoek krijgt u bij de vervolgafspraak met de cardioloog.

Vragen of problemen
Bij vragen of problemen kunt u tussen 9.00 en 12.00 uur bellen met de Polikliniek Cardiologie; 020 – 755 7005.

Specialismen & afdelingen