Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.

Oorzaken

De meeste vormen van huidkanker ontstaan door overbelasting met Ultra Violette straling van de zon of zonnebank. De UV-straling veroorzaakt beschadigingen in het erfelijk materiaal (DNA) van de huidcellen. Deze beschadigde cellen worden in de meeste gevallen opgeruimd door het afweersysteem van de huid. Als er echter heel veel beschadigde cellen zijn, bijvoorbeeld door regelmatige of ernstige zonschade, kan het gebeuren, dat er enkele ontspoorde cellen ontsnappen aan de afweer en deze cellen kunnen uitgroeien tot huidkanker.

Onderzoek

Heeft u plekjes op de huid die huidkanker kunnen zijn? Dan kan uw huisarts u doorverwijzen naar het ziekenhuis. De dermatoloog onderzoekt de huidafwijking met een speciale huidmicroscoop, de dermatoscoop. Vaak ziet hij dan al of en welke soort huidkanker u waarschijnlijk heeft. Om dit zeker te weten, neemt hij of zij een stukje weefsel weg.

Denkt de arts dat u een melanoom heeft? Dan verwijdert hij vaak de hele plek. De patholoog onderzoekt het weefsel en stuurt de arts de definitieve uitslag.

Soorten huidkanker

  • Basaalcelcarcinoom
  • Plaveiselcelcarcinoom
  • Melanoom

Een voorstadium van huidkanker is actinische keratosen.

Specialismen & afdelingen