Een ILR wordt onder de huid van uw linkerborst ingebracht. Een ILR regis­treert de elektrische activiteit van het hart. Bij een te trage of te snelle hartslag maakt de ILR automatisch opnames. Daarnaast kunt u de ILR zelf aanzetten om opnames te maken op het moment dat u klachten hebt. Bijvoorbeeld wanneer u duizelig bent, hartkloppingen heeft of dreigt flauw te vallen. Het aanzetten doet u met een afstandsbediening: de activator.

Implantaat

Het implantaat is een apparaatje dat onder de huid wordt aangebracht (implantatie). Het implantaat is kleiner dan een pink (zie afbeelding). Er bevinden zich twee elektroden op het implantaat waarmee het ritme van uw hart voortdurend kan worden bekeken, geanalyseerd en zo nodig opgeslagen.

Voorbereiding thuis

Stoppen met medicijnen

  • Gebruikt u bloedverdunnende middelen, dan bespreekt u met de cardioloog welke u mag innemen en welke u 48 uur voor de procedure moet onderbreken.
  • Gebruikt u plastabletten, dan mag u deze niet innemen op de ochtend van de ingreep.
  • Andere medicijnen kunt u gewoon doorgebruiken.

Verdere voorbereidingen

  • Verwijder eventuele sieraden, zoals, ringen, oorbellen en piercings.
  • Gebruik geen bodylotion op uw lichaam.
  • Aan uw beide handen en voeten moet ten minste 1 nagel vrij zijn van nagellak, hars, gel-of kunstnagels.
  • U hoeft niet nuchter te zijn voor deze ingreep.
  • Neem al uw medicijnen (behalve eventueel te stoppen bloedverdunners) in de ochtend van de ingreep.

Dag van opname

U komt op de afdeling dagverpleging. U vindt deze afdeling op Kliniek Boven. Volg hiervoor de gele route (C). Hier kunt u zich melden bij de balie.

Op de verpleegafdeling

Op de verpleegafdeling worden uw bloeddruk, polsslag en temperatuur gecontroleerd. U krijgt een operatiejasje aan. Daarna brengt een verpleegkundige u naar het operatiecomplex, waar de ingreep plaatsvindt.

De ingreep

  • Tijdens de ingreep ligt u op uw rug op een behandeltafel.
  • De huid van uw borstkas wordt gedesinfecteerd en plaatselijk verdoofd.
  • Via een klein sneetje in uw borst aan de linker zijde wordt de ILR onder de huid geplaatst.
  • Nadat de ILR is ingebracht, wordt de wond gehecht met een oplosbare hechting

De ingreep duurt ongeveer een half uur.

Na de ingreep
Na de ingreep wordt u teruggebracht naar uw kamer. Daar verblijft u nog 1 à 2 uur. De verpleegkundige op de afdeling controleert de pleister, de wond, uw bloeddruk en uw polsslag.
Bij de eerste poliklinische controle zal de pacemaker technicus u de werking van de ILR uitleggen, de uitleg van de afstandsbediening – en de leefregels met u doornemen.

Wij adviseren u om na de ingreep niet zelf aan het verkeer deel te nemen. Het is dus belangrijk dat u van tevoren vervoer naar huis regelt.

Wondverzorging na implantatie

Het wondje is gesloten met oplosbare hechtingen. Als er na 10 dagen nog een stukje uitsteekt dan kunt u het dit melden bij de eerste controle op de polikliniek. Op het wondje zit een doorzichtige pleister. Deze moet er uiterlijk 3 dagen na de implantatie af. U kunt met de pleister douchen. Na het verwijderen van de pleister kunt u het wondje afspoelen onder de douche. U kunt het wondje afspoelen door een washandje over de wond te vegen of door te borstelen wanneer het wondje helemaal dicht is. Er kan een blauwe plek ontstaan, dat is normaal en niet verontrustend. Indien u pijn heeft op de implantatieplek kunt u Paracetamol gebruiken. Bij ontstekingsverschijnselen zoals roodheid, zwelling, kloppen en meer pijn moet u contact opnemen met ons via de polikliniek cardiologie (020-755 7005) of via het algemene nummer van het ziekenhuis (020-755 7000).

Handleiding van de inwendige recorder

Wanneer u bent weggeraakt of duizelingen ondervindt probeert u zo snel mogelijk het meegegeven kastje boven de recorder te houden volgens de instructies. Als dit niet direct lukt is dit geen groot probleem. U maakt dan een afspraak met de pacemakertechnicus via de polikliniek of via het Klant Contact Centrum (beide te bereiken via 020-755 7005). Bij ernstige/langdurige wegrakingen buiten kantooruren kunt u ofwel 112 bellen, ofwel de arts-assistent cardiologie, te bereiken via de receptie (tel 020- 755 7000).

Specialismen & afdelingen