Lichttherapie is een behandeling met behulp van kunstlicht. Het is bekend dat zonlicht een gunstig effect heeft op bepaalde huidaandoeningen door ultraviolet (UV) straling. Bij lichttherapie wordt er gebruik gemaakt van UVA- of UVB-straling. Beide komen voor in natuurlijk zonlicht. Met zowel UVA als UVB-lichttherapie worden ontstekingscellen in de huid geremd die een rol spelen in verschillende huidaandoeningen.
UVA-lichttherapie reikt dieper in de huid dan UVB-lichttherapie. Welke vorm van lichttherapie u krijgt is afhankelijk van de soort huidaandoening. Lichttherapie wordt al jarenlang toegepast in de behandeling van verschillende huidaandoeningen en is een effectieve en relatief veilige behandeling. In deze folder zullen we ingaan op UVB-lichttherapie.
Voor welke huidaandoeningen wordt UVB-lichttherapie toegepast?
UVB-Lichttherapie wordt vaak ingezet voor huidaandoeningen zoals psoriasis, eczeem, lichen planus, zonneallergie, vitiligo en jeuk.
Belangrijk
Wanneer u antibiotica gebruikt, neemt u dan eerst contact op met de assistente, voordat u naar de UVB-therapie komt.
De behandeling
Tijdens de UVB-therapie staat u in een gesloten lichtcabine. In deze cabine draagt u een speciale bril, die uw ogen beschermt. De bril krijgt u tijdens de eerste behandeling, en neemt u zelf bij ieder bezoek mee.
De bestralingstijd wordt per behandeling zeer langzaam opgehoogd om verbranding te voorkomen. De ideale tijd is bereikt wanneer de huid een lichtroze kleur krijgt.
Tijdens de behandeling kan het voorkomen dat de huid verbrandt. Meldt dit bij de assistente. De belichting kan dan worden aangepast.
De assistente is te allen tijde bereikbaar wanneer u in de UVB-cabine staat. Als u zich onwel voelt, kunt u op de rode noodknop drukken.
Voorzorgsmaatregelen
- Voor de behandeling
Mannen wordt aangeraden een kleine onderbroek of string te dragen tijdens de lichtbehandeling. Dit is om de geslachtsdelen te beschermen tegen een teveel aan UVB-straling. Draag om verbranden te voorkomen wel altijd hetzelfde model onderbroek.
Bij griep of koorts mag u niet worden behandeld. Neem in dit geval contact op met de Polikliniek Dermatologie, 020 – 755 7015.
- Na de behandeling:
Soms spreekt de arts met u af dat de huid ook met zalf wordt behandeld. Brengt u in dat geval de zalf na de behandeling of ‘s avonds aan, maar nooit voorafgaand aan de belichting.
- Algemeen:
Probeer op de dagen dat u met UVB-licht wordt behandeld, niet teveel in de zon te komen. De kans op verbranden is die dagen erg groot.
Resultaten
In principe verdwijnt de huidafwijking na de behandelreeks. Bedenk dat iedere persoon verschillend kan reageren op de behandeling. Het kan zijn dat de huidafwijking bij u niet verdwijnt. Samen met uw arts wordt dan een nieuwe behandelmethode bepaald.
Het kan zijn dat de huidafwijking na enkele maanden weer terug komt. Dit komt doordat de behandeling zich richt op het verhelpen van de huidziekte, en niet op bestrijden van de oorzaak van de huidziekte.
Bijwerkingen en risico’s
Enkele mogelijke bijwerkingen van de UVB behandeling op korte termijn zijn:
- droge huid;
- jeuk;
- roodheid van de huid.
Langdurige, overmatige blootstelling van de huid aan zonlicht kan op de lange termijn een versnelde veroudering van de huid en huidkanker veroorzaken. Het wordt daarom afgeraden tijdens de UVB therapie uw huid langdurig bloot te stellen aan de zon (zie voorzorgsmaatregelen).
Wanneer contact opnemen
- Bij griep of koorts voorafgaand aan de behandeling. Uw afspraak gaat dan niet door. U kunt telefonisch contact opnemen met de Polikliniek Dermatologie, 020 – 755 7015.
- Als u na een behandeling toch verbrand bent. Een verbranding herkent u aan:
- ernstige en pijnlijke roodheid (enige roodheid is toegestaan).
- zwelling en blaarvorming van het behandelde huiddeel.
Vragen?
Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de Polikliniek Dermatologie , 020 – 755 7015 en kies voor keuze 2.