Een vervelende complicatie bij de lymfeklieroperatie is lymfoedeem. Dit betekent: “een ophoping van lymfevocht in de weefsels”. De hand of arm aan de geopereerde kant wordt in meer of mindere mate dik omdat er lymfevocht ophoopt. Vaak voelt de arm zwaar, gespannen of moe aan. En u kunt tintelingen in uw arm en hand voelen.
Lymfoedeem kan meteen na de operatie optreden, maar ook pas na jaren. Als u vermoedt dat u lymfoedeem heeft, kunt u eerst proberen de arm extra rust te geven. Dit doet u door de arm op een kussen te leggen als u zelf rust. Vaak merkt u dan al binnen korte tijd (1 à 2 dagen) verbetering.
Blijven de klachten aanhouden en/of heeft u een vermoeden van lymfoedeem, neem dan contact op met de mammacareverpleegkundige (020) 755 6023 of met de afdeling Fysiotherapie (020) 755 7141. Hoe eerder lymfoedeem wordt behandeld, des te beter zijn de resultaten.
Aandachtspunten voor thuis
Hieronder staat een aantal aandachtspunten. U hoeft deze lijst niet als verboden en geboden op te vatten, maar als een waarschuwing om vooral attent te zijn op de signalen van uw lichaam. Het belangrijkste advies is: luister goed naar uw lichaam!
Let wel: ondanks dat u zich aan deze adviezen houdt kan lymfoedeem toch ontstaan. Het is dan niet altijd te achterhalen waar dit vandaan komt.
Voorkom wondjes en infectie aan de arm en hand:
- Probeer wondjes te voorkomen, ontsmet eventuele wondjes goed met een desinfecterend middel en doe er een pleister op. Tip: koop enkele flesjes Betadine-jodium en bewaar deze op handige plaatsen, zoals de keukenlade, jaszak of handtas.
- Draag handschoenen bij ruwe karweitjes, zoals tuinieren en vuil huishoudelijk werk.
- Vet de huid regelmatig in om kloofjes en kapotte nagelriemen te voorkomen.
- Zorg voor schone nagels en handen.
- Laat u niet prikken in de arm van de geopereerde zijde, bijvoorbeeld met bloedprikken.
•Krab puistjes en insectenbeten niet open.
• Gebruik bij het ontharen geen mesje maar een crème.
• Wees voorzichtig met prikken, snijden en verbranden.
• Neem bij kneuzingen, verstuikingen of ontstekingen contact op met uw huisarts.
Voorkom overbelasting van de arm:
- Bouw na de operatie uw werkzaamheden rustig op. Als u aan het eind van de dag merkt dat uw arm zwaar of vermoeid is, heeft u op dat moment uw grens bereikt. Wacht dan een paar dagen alvorens u uw werkzaamheden verder uitbreidt. Zorg ervoor dat bewegen niet leidt tot vermoeidheid of pijn in de arm/schouder of zwelling van de hand of arm.
- Het is wel belangrijk om te blijven bewegen, normaal bewegen en licht sporten is juist goed. Het lymfevocht zal door beweging van de spieren verder doorstromen het lichaam in, en beter worden afgevoerd. Daarom is angstvallig de arm ontzien niet gunstig voor de genezing. Oefeningen en normale lichaamsbeweging zijn erg goed, mits u natuurlijk niets forceert.
- Het is verstandig om af en toe de arm wat hoger te leggen of bij lang staan de hand niet steeds naar beneden te laten hangen maar bijvoorbeeld in de jaszak te steken.
- Las pauzes in bij breien, handwerken, computerwerk, etcetera.
- Vermijd zwaar tillen en intensief sporten.
- Zoek een evenwicht tussen rust en inspanning.
- Vermijd extra warmte en koude.
- Beperk de frequentie van saunabezoek en langdurig zonnebaden.
- Gebruik geen kruiken, kersenpitzak, rode lamp of warme pakkingen op uw arm.
Vermijd druk op de arm en schouder:
- Laat geen bloeddruk meten aan de arm van de geopereerde zijde.
- Draag een goed passende beha met brede schouderbanden.
- Draag geen knellende kleding en sieraden.
- Koop geen zware borstprothese. Let op: neem geen contactprothese als u bestraald bent of wordt. Deze prothese wordt namelijk op de huid geplakt en kan de huid beschadigen.