De Müller-ingreep is vooral geschikt voor de behandeling van spataderen, die over de zijkant van het bovenbeen lopen en spataderen rond de knie en op de voet.
De Müller-ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Met kleine prikjes wordt een verdovingsvloeistof ingespoten op de plaatsen waar de spataders verwijderd gaan worden. Er worden kleine sneetjes in de huid gemaakt, boven de spatader. Met kleine haakjes wordt de spatader er vervolgens uitgehaald. Na afloop van de ingreep worden de sneetjes gesloten met pleisters, die nauwelijks of geen littekens achterlaten. De ingreep duurt ongeveer 20 minuten. Na de behandeling kunnen bloeduitstortingen ontstaan. Deze bloeduitstortingen verdwijnen vanzelf.
De behandeling wordt uitgevoerd door één van de leden van het spataderteam.
Locatie
De behandeling vindt plaats in het Behandelcentrum, afdeling C 43. U kunt zich op de afgesproken tijd melden.
Voorbereiding
- U bespreekt van tevoren met uw arts of u dient te stoppen met bloedverdunners.
- U kunt het beste ruime kleding dragen tijdens de behandeling. Liever geen lange onderbroek.
Direct na de behandeling wordt een steunkous aangedaan. Deze krijgt u na de behandeling; u hoeft hiervoor niets te doen.
- U mag direct na de behandeling niet zelf autorijden. Als u met de auto komt, raden wij u aan u te laten ophalen.
- Wij vragen u om op de dag van de behandeling geen zalf of crèmes op uw benen te smeren
De behandeling
Met kleine prikjes wordt een verdovingsvloeistof ingespoten op de plaatsen waar de spataders verwijderd gaan worden. Er worden kleine sneetjes in de huid gemaakt, boven de spatader. Met kleine haakjes wordt de spatader er vervolgens uitgehaald.
Na afloop van de ingreep worden de sneetjes gesloten met pleisters, die nauwelijks of geen littekens achterlaten.
De ingreep duurt ongeveer 30 tot 60 minuten.
Na de ingreep wordt een bruine elastische kous aangetrokken over het behandelde gebied. U wordt ook verzocht nog een half uurtje in de wachtkamer te blijven zitten om te kunnen controleren op eventueel nabloeden.
De elastische kous moet 3 dagen lang dag en nacht blijven zitten. Gedurende die 3 dagen kunt u dus ook niet douchen. Daarna – als de behandeling op donderdag is gedaan, op zondag – mag u alles uittrekken en ook alle pleisters verwijderen.
Na de behandeling kunnen bloeduitstortingen ontstaan. Deze bloeduitstortingen verdwijnen vanzelf.
- Praktische tips voor na de behandeling
Beweeg regelmatig om de bloedcirculatie te stimuleren.
Vermijd heet douchen of baden gedurende enkele dagen.
Voor eventuele napijn kunt u paracetamol nemen.
Controle
U krijgt een controleafspraak bij uw arts om het resultaat van de behandeling te bespreken. Dit kan een telefonische afspraak zijn of een afspraak in het ziekenhuis.
Vragen/contact
Als u nog vragen heeft naar aanleiding van deze folder of de behandeling, kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek Chirurgie, via telefoonnummer 020-755 7014.
Maakt u zich zorgen? Tijdens kantooruren kunt u bellen met de polikliniek Chirurgie. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de receptie van Ziekenhuis Amstelland, via telefoonnummer 020 – 755 7000. U wordt dan doorverbonden met de dienstdoende arts