De MyoSure®-procedure is een behandeling waarbij bepaalde type vleesbomen (myomen), poliepen en zwangerschapsresten veilig en effectief verwijderd worden zonder in de baarmoeder te snijden en waarbij de baarmoederwand intact blijft. Dit is vooral belangrijk voor vrouwen die graag zwanger willen worden. De MyoSure® behandeling vindt poliklinisch plaats, waardoor de patiënt nog dezelfde dag naar huis kan.
Wat kan er met de MyoSure® behandeld worden?
- een myoom die uitpuilt in de baarmoederholte
- een poliep in de baarmoeder
- een achtergebleven zwangerschapsrest
Een myoom (vleesboom) is een goedaardige uitstulping van de spierlaag van de baarmoeder in de holte van de baarmoeder.
Een poliep is een bijna altijd goedaardige uitstulping van het baarmoederslijmvlies.
Soms blijft er na een bevalling, een miskraam of een zwangerschapsafbreking een stukje van de moederkoek achter in de baarmoederholte. Als deze niet spontaan of met de menstruatie naar buiten komt kan het nodig zijn deze te verwijderen.
De MyoSure® behandeling vindt poliklinisch plaats, waardoor u nog dezelfde dag naar huis kunt.
Voordelen van de Myosure® behandeling
De behandeling is snel, eenvoudig en veilig. De vorm en de functionaliteit van de baarmoeder blijven behouden en u bent snel hersteld.
Op welk moment vindt de MyoSure® behandeling plaats?
De MyoSure® behandeling vindt bij voorkeur plaats als u niet ongesteld bent. Als abnormaal bloedverlies de reden is voor de MyoSure® behandeling, is bloedverlies vaak niet te vermijden en meestal niet bezwaarlijk. Bij gebruik van de pil is behandeling mogelijk op alle dagen dat u een pil inneemt. Als u geen pil gebruikt, kan het onderzoek het beste gebeuren in de eerste helft van de cyclus, vóór de eisprong. Voor de eisprong is er nog geen bevruchte eicel die zich eventueel gaat innestelen met het risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Voorbereiding thuis
Tijdens en na een MyoSure® behandeling kunt u menstruatieachtige krampen ervaren. Wij adviseren u één uur voor het onderzoek een pijnstiller in te nemen, bij voorkeur Paracetamol (twee stuks van 500 mg) en een NSAID. Dit laatste zijn pijnstillers met een ontstekingsremmende werking. Neem bijvoorbeeld twee stuks Aleve (220 of 275 mg) óf twee stuks Naproxen (220 of 275 mg) óf één Ibuprofen (400 mg). Deze pijnstillers zijn te koop bij de apotheek of drogist. Dit vermindert de kramp tijdens en na de behandeling.
Waar wordt de MyoSure® behandeling uitgevoerd?
De behandeling vindt plaats op het behandelcentrum (route C41).
De Myosure® behandeling
De Myosure® behandeling duurt over het algemeen tien tot twintig minuten. In sommige gevallen kunt u een plaatselijke verdoving krijgen als dat nodig is. Uw partner mag bij de behandeling aanwezig zijn. U heeft eerst nog een kort gesprek met de gynaecoloog. Daarna doet u uw onderkleding uit en neemt plaats op een gynaecologische stoel. Een verpleegkundige legt u uit wat er gebeurt en wat u kunt verwachten.
Stap 1:
De gynaecoloog brengt via de vagina een kleine camera in om de binnenkant van de baarmoedermond en baarmoeder te bekijken. Hierbij komt door de kijkbuis vloeistof om goed zicht te verkrijgen. Soms voelt u de vloeistof uit de vagina weglopen.
Stap 2:
Vervolgens brengt de gynaecoloog de MyoSure® in via de camera om het weefsel in de baarmoeder te verwijderen. Via een opening aan het uiteinde van de MyoSure® snijdt de gynaecoloog het weefsel in kleine stukjes weg. Het weefsel wordt gelijk via de MyoSure® opgezogen en uit de baarmoeder verwijderd. Als het weefsel volledig verwijderd is, haalt de gynaecoloog de MyoSure® uit de baarmoeder. Van het weefsel verwijderen zelf voelt u niets. U kunt krampen van de baarmoeder krijgen, wat u als pijnlijk kunt ervaren. Tijdens de gehele behandeling wordt de hoeveelheid vloeistof die gebruikt wordt in de gaten gehouden.
Na de MyoSure® behandeling
Na de behandeling kleedt u zich weer aan. U kunt nog wat bloederig vocht uit de vagina verliezen, waarvoor u een maandverband kunt gebruiken. Als u zich goed voelt, kunt u meteen naar huis. U kunt eventueel even tot rust komen in een aparte ruimte. Uiteraard komt de gynaecoloog nog even bij u om te vragen of alles naar wens is verlopen en om eventuele vragen te beantwoorden. U krijgt een afspraak voor controle mee.
Pijnstilling na de ingreep
Na de behandeling kunt u last hebben van buikpijn, vergelijkbaar met hevige menstruatiekramp. Wij adviseren u om zo nodig na de ingreep 3 maal per dag 2 tabletten Paracetamol 500 mg in te nemen. Als dat onvoldoende helpt kunt u 8 uur na de ingreep nogmaals één NSAID nemen. Neem bv Aleve (220 of 275 mg), Naproxen (220 of 275 mg) of Ibuprofen (400 mg).
Als het nodig is kunt u in de dagen erna tot maximaal 3 maal per dag 2 tabletten Paracetamol 500 mg innemen. U kunt dit als het nodig is aanvullen met 3 maal per dag een tablet van een NSAID. Neem bv Aleve (220 of 275 mg), Naproxen (220 of 275 mg) of Ibuprofen (400 mg).
Risico’s
Complicaties in verband met MyoSure® komen zelden voor, minder dan 2%. Tot de mogelijke complicaties behoren:
- Klein gaatje in de baarmoedermond of baarmoederwand
- Vloeistofoverbelasting
- Bloedingen/infecties
- Lichte krampen en ongemak
Gaatje in de baarmoederwand
In zeer zeldzame gevallen ontstaat tijdens de MyoSure® behandeling een gaatje in de wand van de baarmoeder (perforatie). Omdat de baarmoederwand een spier is die samentrekt, geneest zo’n klein gaatje vanzelf.
Vloeistofoverbelasting
Tijdens de procedure komt er vloeistof vanuit uw baarmoeder in uw bloed. Als deze hoeveelheid te veel wordt zal de behandeling gestopt worden. Dan kan in een later stadium een tweede behandeling gepland worden.
Infectie
Koorts en toenemende buikpijn kunnen wijzen op een ontsteking van de baarmoederholte en/of de eileiders. Behandeling met antibiotica is dan noodzakelijk. Ook deze complicatie is zeldzaam.
Belangrijk
- De eerste dag na de behandeling heeft u nog wat helderrood bloedverlies als gevolg van de behandeling.
- Daarna heeft u waterige/bloederige afscheiding. Dit duurt enkele dagen maximaal zes weken.
- De meeste vrouwen kunnen binnen een à twee dagen hun normale activiteiten weer hervatten.
- Zo lang u bloedt/bloederige afscheiding heeft, moet u niet:
- in bad gaan
- zwemmen
- geslachtsgemeenschap hebben
- tampons gebruiken
- Na de behandeling blijft eventuele anticonceptie nodig.
U moet de behandelend arts bellen als:
- U meer dan 38 graden koorts heeft.
- De bekkenpijn verergert en voorgeschreven medicijnen niet helpen.
- U misselijk, kortademig of duizelig bent.
- U moet overgeven.
- U darm- of blaasproblemen krijgt.
- U een onaangenaam ruikende groene vaginale afscheiding heeft.
Krijgt u de eerste veertien dagen na de behandeling problemen die te maken hebben met de behandeling? Neem dan contact op met de polikliniek gynaecologie. Zie contactgegevens. Buiten deze tijden belt u met het algemene nummer van Ziekenhuis Amstelland 020-755 7000 en vraagt u naar de dienstdoende gynaecoloog.