De meeste pacemakers gaan tien tot vijftien jaar mee. Als uw pacemaker uw hartritme continu ondersteunt, is de batterij eerder leeg dan wanneer uw pacemaker maar af en toe in werking hoeft te komen. Uw cardioloog of de pacemakertechnicus kan u vertellen hoe lang uw pacemaker naar schatting zal meegaan.

Als de batterij uitgeput raakt – dat ziet men altijd ruim op tijd bij de controles – moet het hele apparaatje worden vervangen. U moet daarvoor dus een nieuwe operatie ondergaan, waarbij de oude pacemaker worden weggehaald en de nieuwe wordt ingebracht. De oude elektroden worden op de nieuwe pacemaker aangesloten. Net als bij de oorspronkelijke operatie, is het vervangen van de subcutane pacemaker (onder de huid) gemakkelijker en sneller dan de submusculaire pacemaker (onder de borstspier). Wanneer de pacemaker goed door het omliggende weefsel is ingekapseld, kan het losmaken van de oude pacemaker wat extra aandacht vragen. Deze plaats kan nog enige tijd gevoelig blijven.

Opnametijdstip
Na aanmelding voor de ingreep door uw cardioloog wordt u gebeld door de Afdeling Opname over plaats en tijd. Deze geven u het telefoonnummer van de afdeling waar u komt te liggen zodat u ze de dag voor de ingreep kan bellen voor verdere informatie over hoe laat en waar u zich moet melden op de dag van operatie. De patiënt die ’s ochtends als eerste wordt geopereerd moet om organisatorische redenen al de avond tevoren in het ziekenhuis worden opgenomen.

Nuchter
U hoeft voor deze ingreep niet nuchter te zijn. Het verstandig licht te ontbijten met wat water of thee, dit laatste ook voor inname van uw medicijnen.

Medicijnen
Uw cardioloog neemt met u de medicijnen door. De meeste kunt u gewoon innemen. In de onderstaande tabel staat welke medicijnen u eventueel moet stoppen en wanneer.

Naam tablet Wanneer stoppen

De pillen van de trombosedienst kunt u gewoon doorslikken. Uw cardioloog zal dit regelen met de trombosedienst. Het herstarten met medicijnen doet u in overleg met uw behandelend cardioloog of de arts-assistent na de ingreep.

Dag van opname
U komt op het afgesproken tijdstip naar de afdeling. De verpleegkundige stelt u dan nog enige vragen. U krijgt een infuus. Door dit infuus krijgt u antibiotica toegediend. Er wordt een ECG (hartfilmpje) gemaakt.

De ingreep
Voor de ingreep gaat u naar de operatiekamer. De ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer een uur.

Na de ingreep
Na de ingreep wordt u weer teruggebracht naar de afdeling. Daar mag u na enige tijd iets eten en drinken. Ongeveer anderhalf uur na de operatie kunt u weer naar huis.

De wond wordt afgeplakt met een doorzichtige pleister. Deze moet uiterlijk 3 dagen na de operatie verwijderd worden. Voor die tijd kunt u al douchen, na verwijderen ook maar natuurlijk voorzichtig voor de wond

U krijgt een afspraak mee voor controle op de polikliniek. Tijdens deze afspraak worden uw wond en de pacemaker gecontroleerd door de pacemakertechnicus.

Ook krijgt u de folder ‘Richtlijnen na pacemakerimplantatie of pacemakerwissel’ mee. Hierin vindt u richtlijnen voor thuis.

Naar huis
Wij adviseren u er voor te zorgen dat iemand u na de behandeling ophaalt.

Specialismen & afdelingen