Pseudokroep is een virale ontsteking van de bovenste luchtwegen. De slijmvliezen van de stembanden en bovenste luchtwegen raken ontstoken en zwellen op. Daardoor wordt het kind hees, gaat het hoesten en kan het moeite krijgen met inademen.
In het kort
- Bij pseudokroep wordt uw kind ‘s avonds of ’s nachts huilend en benauwd wakker met een blafhoest.
- Blijf rustig en leid uw kind af met een boekje of knuffel.
- Een aanval van pseudokroep gaat vaak binnen 1-2 dagen vanzelf over.
- Pseudokroep is een virale ontsteking van de bovenste luchtwegen.
Wat is pseudokroep?
Pseudokroep is een virale ontsteking van de bovenste luchtwegen. Het geeft zwelling van de binnenkant van het strottenhoofd, bij de stembanden. Uw kind heeft een zware blaf (zeehonden) hoest en kan benauwd worden (gierend geluid bij de inademing).
Meestal is pseudokroep een onschuldige aandoening. Pseudokroep komt vooral voor bij kinderen van 6 maanden tot vijf jaar.
Wat zijn de verschijnselen van pseudokroep?
Een eerste aanval van pseudokroep is voor ouders vaak spannend om mee te maken. Een aanval verloopt bijna altijd op dezelfde manier. Uw kind is niet ziek, soms alleen verkouden. ’s Avonds of ‘s nachts wordt het huilend wakker. Uw kind is dan benauwd. Bij het inademen hoort u een gierend geluid. Uw kind heeft een luide blafhoest en is soms hees. De temperatuur is normaal of hooguit rond de 38 graden.
Hoe ontstaat pseudokroep?
Pseudokroep wordt door een virus veroorzaakt. De slijmvliezen van de stembanden en bovenste luchtwegen raken ontstoken en zwellen op. Daardoor wordt het kind hees, gaat het hoesten en kan het moeite krijgen met inademen. Angst en huilen maken het ademhalen nog moeilijker.
Wat kunt u zelf doen bij pseudokroep?
Bij een aanval van pseudokroep is het volgende van belang:
- Blijf rustig. Wanneer u als ouder paniekerig wordt, draagt u de angst over op uw kind, waardoor de benauwdheid kan toenemen.
- Probeer uw kind gerust te stellen en af te leiden, bijvoorbeeld met een knuffelbeest, een boek of een speeltje.
Medicijnen bij pseudokroep
Medicijnen zijn bij pseudokroep meestal niet nodig. Als een kind met pseudokroep erg benauwd is, dan wordt soms een corticosteroïd (bijvoorbeeld dexamethason) voorgeschreven. Dit remt de ontsteking. De zwelling bij het strottenhoofd wordt daardoor minder.
Hoe gaat het verder bij pseudokroep?
Een aanval van pseudokroep gaat vanzelf over. Binnen enkele uren zijn de verschijnselen meestal verdwenen en kan uw kind weer rustig slapen. Een aanval van pseudokroep kan één keer voorkomen, of een aantal avonden achter elkaar. Soms zijn er aanvallen met grotere tussenpozen.
Wanneer contact opnemen bij pseudokroep?
- als uw kind erg benauwd is;
- als de benauwdheid niet vermindert met het opvolgen van de adviezen;
- als uw kind suf wordt;
- als uw kind erg onrustig is.
Neem bij bovenstaande situaties contact op met de huisartsenpost.