Een slokdarm echocardiografie is een onderzoek waarbij het hart via de slokdarm in beeld wordt gebracht.

Omdat de slokdarm direct achter het hart ligt kan met dit onderzoek beter gekeken worden naar structuren meer achter in het hart; het geeft aanvullende informatie op het gangbare echocardiogram. Ook kan een slokdarmecho nuttig zijn bij mensen bij wie een gewone echo geen goede beelden oplevert.

Voorbereiding thuis
Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u zes uur voor het onderzoek niet meer mag eten, drinken en roken.

Omdat het onderzoek in het Ziekenhuis Amstelland meestal tussen de middag gebeurt, kunt u nog een licht ontbijt (beschuit en thee) gebruiken. Daarna niets meer eten of drinken tot na het onderzoek.

U kunt wel uw eigen medicatie innemen met een slokje water.

Als u suikerziekte heeft moet u met toediening van insuline of inname van tabletten rekening houden met het nuchter blijven: neem de helft van uw normale hoeveelheid ochtendinsuline in en/of de helft van de normale dosering diabetestabletten. In geval van twijfel adviseren wij u te overleggen met uw diabetesverpleegkundige, huisarts of internist.

Waar moet u zijn?
U kunt zich melden op de afdeling Hartfunctie, bij de balie van de Polikliniek Cardiologie, locatie B 26. Neem uw patiëntenkaart mee. Heeft u deze nog niet, dan meld u zich bij de inschrijfbalie in de centrale hal (ongeveer 25 minuten voor uw afspraak). U kunt daar een patiëntenkaart laten maken.

Het onderzoek

  • De cardioloog verricht het onderzoek met een echoscoop. Dit is een slang met aan het uiteinde een soort camera. Het beeld wordt opgenomen op een cd-rom.
  • Om het doorslikken van de slang te vergemakkelijken, wordt de keel met een spray verdoofd. Dit geeft een vieze smaak in uw mond.
  • Om te voorkomen dat u op de slang bijt, krijgt u een bijtring in uw mond.
  • Soms krijgt u een infuus voor toediening van contrastvloeistof.
  • Het onderzoek doet geen pijn. Het is prettig als u zich zoveel mogelijk probeert te ontspannen.
  • Tijdens het doorslikken van de slang kunt u een benauwd gevoel en kokhals neigingen krijgen. Dit gevoel is meestal weer snel verdwenen. De luchtwegen blijven vrij, zodat de ademhaling niet wordt belemmerd.
  • Tijdens het onderzoek is er hartbewaking.

Duur
Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek
Wij adviseren om na het onderzoek één uur niets te eten en/of drinken. Dit in verband met eventuele slikproblemen na de keelverdoving. U moet na één uur een slokje water nemen. Verslikt u zich niet dan kunt u gewoon gaan eten en drinken. Verslikt u zich wel dan 15 minuten wachten en opnieuw proberen met water.

Vragen?
Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de Polikliniek Cardiologie, 020 – 755 7005.

Specialismen & afdelingen