Wanneer u zich verwondt, loopt u kans besmet te worden met tetanus. Dit is een ernstige ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie die voorkomt in straatvuil, aarde en mest. Door een wond kan de bacterie in het lichaam terecht komen. Denk bijvoorbeeld aan straatvuil dat in uw wond komt als u bent gevallen of gebeten bent door een dier. De bacterie maakt een gif aan dat spierkrampen en verlammingen veroorzaakt en kan ernstige gevolgen hebben. Om dit te voorkomen is een vaccinatie tegen tetanus erg belangrijk
Voor wie bestemd
Iedereen die zich met een wond(je) op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van Ziekenhuis Amstelland meldt, wordt gevraagd naar de datum van de laatste tetanusvaccinatie. Dit geldt ook voor brandwonden. Vervolgens wordt bekeken of een injectie tegen tetanus noodzakelijk is. De meeste kinderen zijn op 9-jarige leeftijd volledig gevaccineerd tegen tetanus. Het is mogelijk dat u een injectie heeft gekregen, omdat u naar het buitenland bent geweest.
Richtlijnen bij tetanusvaccinatie
Een tetanusinjectie moet binnen 3 dagen (72 uur) na de verwonding worden toegediend en beschermt u gedurende 10 jaar. Tevens gelden de volgende richtlijnen:
- Bent u in de afgelopen 10 jaar ingeënt tegen tetanus, dan heeft u geen vaccinatie nodig.
- Is de laatste inenting langer dan 10 jaar geleden, dan krijgt u een injectie.
- Bent u nog nooit tegen tetanus ingeënt (dit geldt voor mannen die vóór 1936 en vrouwen die vóór 1950 geboren zijn) of weet u dat niet zeker, dan moet u nu twee injecties ontvangen. Tevens krijgt u een herhalingsrecept mee. U bent pas volledig tegen tetanus gevaccineerd na twee herhalingsinjecties. De eerste moet na een maand na de eerste vaccinatie worden toegediend, de tweede na zeven maanden. Uw huisarts kan u deze herhalingsinjecties geven.
Mogelijke bijwerkingen
- (Spier)pijn, gevoeligheid op de injectieplaats. Dit is een normale, tijdelijke reactie.
- Lichte roodheid/zwelling op de injectieplaats. Dit is een normale, tijdelijke reactie.
- Koorts, niet lekker voelen gedurende een korte periode, maximaal 2 dagen. Hiertegen kunt u paracetamol innemen.
Bij langdurig aanhouden van bovenstaande klachten kunt u contact opnemen met uw huisarts.
- In uitzonderlijke situaties ontstaat een heftige reactie door overgevoeligheid, zoals hartkloppingen, benauwdheid, zwelling van gezicht en nek. Neem dan direct contact met ons op.
Vragen?
Het telefoonnummer van de SEH is:
020 – 755 6282. De SEH is zeven dagen per week bereikbaar tussen 8.00 en 22.00 uur.
Tussen 22.00 en 8.00 uur kunt u bij spoedgevallen bellen naar het algemene nummer van het ziekenhuis
(020 – 755 7000). Men verbindt u door met de dienstdoende avond- of nachthoofd. U kunt dan uw vragen of klachten bespreken.
Met vragen kunt u ook terecht bij uw huisarts.