U heeft gips om uw arm of been gekregen en u bent van plan om een vliegreis te gaan maken.
Mag u met het gips vliegen?
Ja, u mag vliegen met gips, maar hiervoor gelden wel strenge regels. Een internationale regel is dat vliegen met circulair (rondom gesloten) gips verboden is. Dit heeft te maken met drukverschillen in de cabine. Tijdens het vliegen kunnen handen en voeten wat opzwellen door vochtophoping. Hierdoor kan het gips mogelijk (te) strak gaan zitten.
Luchtvaartmaatschappijen passen deze internationale regel op verschillende manieren toe, waardoor de richtlijnen per luchtvaartmaatschappij variëren. Als u wilt vliegen met gips om uw arm of been, neem dan altijd vooraf contact op met uw luchtvaartmaatschappij om te informeren naar de geldende regels.
Ter voorbereiding
Als u gaat vliegen met gips, is het noodzakelijk dat u dit meldt aan de gipsverbandmeester of verpleegkundige die het gipsverband bij u aanlegt. Deze kan hier rekening mee houden door, indien dit mogelijk is, geen circulair gips aan te leggen. In plaats hiervan wordt dan een spalk, brace of afneembaar gips aangelegd, mits het letsel dat toelaat. Het kan ook voorkomen dat het gips in de lengterichting gespleten wordt om het in geval van zwelling makkelijker open te maken.
Vanwege de strenge richtlijnen worden patiënten door de luchtvaartmaat-schappijen vaak naar het ziekenhuis verwezen om aanvullende informatie over het gipsverband op te vragen.
Om dit te voorkomen en om een vervelende situatie voor u als passagier te besparen, is het wenselijk dat u zelf specifieke informatie kunt overhandigen over het soort gips.
Specialisten in ziekenhuizen kunnen geen medische verklaring afleggen (‘fit-to-fly’-verklaring), omdat de verantwoordelijkheid voor de patiënt tijdens de vlucht dan bij de specialist komt te liggen. De specialist is niet aanwezig tijdens de vlucht en kan deze verantwoordelijkheid niet nakomen.
Informatieformulier
SpoedZorgNet heeft daarom een formulier gemaakt waarin de feitelijke informatie over het gipsverband staat. U krijgt dit formulier mee en kunt het desgewenst overhandigen aan de luchtvaartmaatschappij. Het formulier bevat geen fit-to-fly-verklaring, maar geeft de feitelijke informatie weer, conform de richtlijnen van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG). Dit is voldoende voor de luchtvaartmaat-schappij om u wel of niet toe te laten op de vlucht volgens de richtlijnen voor gipsverbanden.
Met het formulier ‘Informatie over vliegen met gipsverband’ beschikt u zelf over alle relevante informatie over uw gips, wat onduidelijkheden en vertraging kan voorkomen.
Tot slot
Mocht u begeleiding nodig hebben op het vliegveld of tijdens de vlucht, dan kunt u dit aangeven via het formulier ‘Medical Information Sheet, Resolution 700 (MEDIF) Attachment B’. Dit formulier kunt u vaak vinden op de website van uw vliegmaatschappij.
Ondanks het formulier (hiervoor brochure downloaden) blijft het raadzaam om altijd vooraf informatie op te vragen bij uw luchtvaartmaatschappij!