Een voedselprovocatietest is een betrouwbare manier om vast te stellen dat uw kind voedselallergie heeft. Tijdens dit onderzoek krijgt uw kind het verdachte voedingsmiddel onder gecontroleerde omstandigheden in oplopende hoeveelheid. Uw kind wordt voor dit onderzoek een dag opgenomen op de dagbehandeling. 

Er zijn 2 soorten voedselprovocaties:

  1. Dubbel blind placebo gecontroleerd
    Dubbel blind betekent dat zowel de (ouders van de) patiënt als de arts en verpleegkundige niet weten wat we geven. Placebo gecontroleerd betekent dat we één dag het verdachte voedingsmiddelen een andere dag een placebo (nepproduct) geven. Door deze twee momenten te vergelijken kunnen we zo onafhankelijk mogelijk de verschillen beoordelen. Deze methode gebruiken we bijvoorbeeld bij koemelktesten.
  2. Open voedselprovocatie
    Een open provocatie in het ziekenhuis betekent dat we op één dag het voedingsmiddel waarop het vermoeden van een allergie is geven in oplopende hoeveelheid. De verpleegkundige en arts zijn aanwezig om de reactie in te schatten en te beoordelen. Indien het nodig is kan er medisch worden ingegrepen.

Behandelingen

Als de diagnose allergie gesteld is bestaat de behandeling uit 3 onderdelen:

1. Voorlichting en zo nodig vermijden van het allergeen
2. Geneesmiddelen ter onderdrukking van de allergische klachten
3. Immunotherapie

Daarnaast behandelen we uiteraard gerelateerde ziektebeelden als astma of eczeem en werken wij nauw samen met de KNO-arts en dermatoloog.

Specialismen & afdelingen