Cardioversie
Binnenkort wordt u in Ziekenhuis Amstelland verwacht voor een behandeling van uw hartritmestoornis. Deze behandeling heet een cardioversie. In deze folder leest u:
- Waar u moet zijn en hoe laat
- Welke voorbereidingen er nodig zijn
- Hoe de dag en behandeling gaan
Datum, plaats en tijd van uw afspraak
Datum: ___________
Tijd: 8.00 uur
Plaats: Kliniek boven. De gele C route. U kunt zich melden bij de balie
Welke voorbereiding is er nodig?
U gebruikt bloedverdunnende medicijnen zoals Edoxaban (=Lixiana), Rivaroxaban (=Xarelto), Apixaban (=Eliquis), Dabigatran (=Pradaxa), Acenocoumarol (=Sintromitis), Fenprocoumon (=Marcoumar).
Indien u acenocoumarol of fenprocoumon gebruikt, stelt uw cardioloog de trombosedienst van de voorgenomen cardioversie op de hoogte. Indien nodig kan een extra controle van de bloedverdunning plaatsvinden. Als het bloed te dik is (de ‘INR’ is dan te laag), kan de cardioversie namelijk niet plaatsvinden. Op de dag van de cardioversie gaat u eerst om 08.00 uur naar het laboratorium in het ziekenhuis voor het afnemen van bloed. De cardioloog of physician assistant heeft u hiervoor bij het poliklinisch bezoek een formulier meegegeven. Na de bloedafname meldt u zich op Kliniek Boven voor het opnamegesprek. Voor deze bloedafname heeft u een afspraak nodig die u zelf kan maken via Atal.
Indien u Edoxaban, Rivaroxaban, Apixaban of Dabigatran gebruikt hoeft uw bloed niet gecontroleerd te worden.
Voorzorgsmaatregelen
Neem al uw medicijnen mee naar het ziekenhuis!
Ook diegene die voorgeschreven zijn door de huisarts of een andere specialist. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan graag een actuele medicatielijst van uw apotheek.
Vul de vragenlijst anesthesie thuis in
Achter deze patiënteninformatie zit de vragenlijst anesthesie bijgevoegd. Het is handig om deze thuis in te vullen, zodat u de benodigde gegevens erbij kan pakken indien dit nodig is. De vragenlijst moet u op de dag van de cardioversie meenemen naar het ziekenhuis.
Vragen of problemen vóór cardioversie
Indien u vóór de cardioversie vragen heeft dan kunt u die stellen aan uw cardioloog, de physician assistant of aan zijn assistente.
De opnamedag en de behandeling
Eten, drinken, kauwgom en roken
Op de dag van de cardioversie bent u nuchter vanaf 00.00 uur. U mag dus niet eten en drinken. U mag ook geen kauwgom gebruiken op de dag van opname of een snoepje in de mond nemen. Op de dag van de opname mag u niet roken.
Medicijngebruik in de ochtend
‘s Ochtends kunt u uw eventuele medicijnen wel gewoon innemen met een beetje water.
Indien u insuline spuit in verband met suikerziekte moet u de ochtenddosering insuline halveren (eventueel na overleg met uw internist of huisarts).
Nagellak en Make up
Geen nagellak en make-up dragen.
De behandeling
Er wordt een ECG (elektrocardiogram; onderzoek naar het hartritme) gemaakt en gecontroleerd door de cardioloog, arts assistent of physician assistant. Bij sommige patiënten wordt ook bloedonderzoek gedaan, afhankelijk van uw medicijngebruik. Naar aanleiding van de ECG, en de uitslag van het eventuele bloedonderzoek, beslist de cardioloog of physician assistant of de cardioversie wel of niet doorgaat. Als de cardioversie niet doorgaat, wordt er indien nodig een nieuwe afspraak gemaakt.
Cardioversie
De cardioversie vindt plaats op de uitslaapkamer van de operatieafdeling. Tijdens de ingreep krijgt u een korte tijd (ongeveer tien minuten) een roesje. Soms zijn een aantal pogingen noodzakelijk om het hart weer in het juiste ritme te krijgen.
Na de cardioversie
Een uur na de cardioversie wordt er een ECG gemaakt en komt de arts of physician assistant langs. Eventueel wordt de dosering van uw medicijnen aangepast.
Naar huis
Na de uitslag van de ECG kunt u weer naar huis. In verband met de narcose mag u op de dag van de cardioversie niet zelf auto rijden. U kunt onder begeleiding van familie of per taxi naar huis.
Locker
Wij adviseren u een 2 euro muntstuk mee te nemen voor de locker, zodat u tijdens de cardioversie uw spullen veilig op kunt bergen.
Vragen en/of problemen
Heeft u nog vragen? Stel ze gerust.
Heeft u vragen na het lezen van deze folder, voorafgaand aan uw behandeling of na de behandeling in het ziekenhuis? Neem dan gerust contact op met uw behandelend specialist.