Tuinkamer

Wilt u bij uw bezoek of verblijf in het ziekenhuis genieten van stilte en een tuin, dan kunt u zich terugtrekken in de Tuinkamer. Deze bevindt zich op de begane grond nabij de Ontmoetingsruimte.

De Tuinkamer, is een ontwerp voor het Stiltecentrum en aanliggende patio van Ziekenhuis Amstelland, door beeldend kunstenares Irene Fortuyn O'Brien. De Tuinkamer en de binnentuin zijn een plek voor rust, bezinning en inspiratie.

Tuinkamer
De wanden van de tuinkamer zijn bedekt met grote panelen, bekleed met een geweven doek van katoen en linnen waarop bloemen en vogels zijn geborduurd. De patronen zijn afkomstig uit diverse culturen en landen, en fungeren als troostbeelden. In het bespannen doek zijn patronen geweven van takken. Het contrast tussen het gebroken wit van het doek en de omberkleurige takken is klein, als een schaduw liggen de takken over het doek. 

In de kamer staan vijf zitmeubels als een familie. Twee gelijke rechte stoelen, een grote stoel met een poef en een schommelstoeltje. Ook op de meubelstukken zijn de geborduurde figuren terug te vinden.

Binnentuin
In de aanliggende patio zijn drie eilanden aangelegd die elk een seizoen vertegenwoordigen. Er is een gecombineerd winter-voorjaarseiland, een zomereiland en een herfsteiland. Langs de eilanden voert een pad. De rest van de ondergrond is bedekt met uitvergrote in beton gegoten kiezelstenen. Voor de gevels van de patio zijn draden gespannen die klimmende bloeiers begeleiden. Op de spandraden worden in een grid bronzen knoestjes geplaatst. De klimmers zullen de afgietsels omstrengelen die op den duur alleen zichtbaar zullen zijn wanneer de klimmers hun blad verliezen. Door de keuze van de begroeiing zal er het hele jaar door bloei zijn.

Compliment van een patiënt:
"Wat een fijne plek, ik zit hier wegens een ltt test en de tijd gaat sneller dan ik had verwacht. Fijn om een rustige plek te hebben waar je even geen last hebt van ongewenste gesprekken of geluiden. Top! Ook de wifi is prima!"