8 november: Dag van de Stralende Beroepen

Vandaag is het de Dag van de Stralende Beroepen! Deze dag is in het leven geroepen om meer bekendheid te geven aan het belang van medische beeldvorming en radiotherapie voor de gezondheidszorg.

Op de afdeling Radiologie van Ziekenhuis Amstelland wordt door verschillende disciplines gebruik gemaakt van ioniserende straling tijdens de onderzoeken. De meest bekende zijn een CT-scan en ook de ‘normale’ röntgenfoto’s, maar daarnaast wordt ook tijdens bijvoorbeeld interventieprocedures röntgenstraling gebruikt. Als je verder kijkt, ‘straalt’ de Radiologie ook op andere plekken in het ziekenhuis, bijvoorbeeld als ondersteuning bij operaties of bij een thoraxfoto op zaal.

Per jaar vinden er zo’n 75.000 verrichtingen plaats op de afdeling Radiologie. Er hangt veel af van de uitslagen van deze onderzoeken. En ook al zijn patiënten maar kort op deze afdeling, het werk van ‘de Stralende Beroepen’ is van groot belang. Daarom wordt vandaag aandacht besteed aan het werk van de medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundigen (MBB’ers, oftewel radiodiagnostisch laboranten) en zetten we onze collega’s van de afdeling Radiologie vandaag extra in de schijnwerpers!