Burgemeester Tjapko Poppens geeft zorgmedewerkers Ziekenhuis Amstelland groot compliment

Op 2 december bezocht burgemeester Tjapko Poppens Ziekenhuis Amstelland. Sophia de Rooij, voorzitter Raad van Bestuur, Christel Bank, manager acute en intensieve zorg en Ariën Stigter, chirurg ontvingen de burgemeester en leidden hem rond. Via de Spoed Eisende Hulp (SEH) en de IC eindigde de rondleiding in de sluis van de covid-afdeling. De burgemeester was onder de indruk van de ontwikkelingen die het ziekenhuis heeft gemaakt in de covid-zorg.

Christel Bank legde uit dat het ziekenhuis de IC afgelopen zomer heeft aangepast. “In plaats van één geïsoleerde covid-afdeling, is er nu een covid-sluis per drie kamers. Daardoor blijft de IC, bij toenemende intensieve covid-zorg, toegankelijk voor reguliere IC-zorg. Door dit harmonicamodel tussen reguliere en covid-zorg kunnen verpleegkundigen wisselen van werkveld zodra dat nodig is. Verpleegkundigen worden daar op getraind, maar het omschakelen blijft intensief.”

Bij de covid-afdeling vroeg de burgemeester een verpleegkundige hoe zij deze tijd ervaart: “Wat ik het zwaarste vind is, dat mensen geen bezoek kunnen ontvangen. Dat maken we goed met een dagelijks telefoontje of video bellen naar het thuisfront.” Bezoek op de covid-afdeling is moeilijk te organiseren, omdat de mankracht ontbreekt om dit goed te begeleiden. Bovendien blijft het besmettingsgevaar groot.

“Covid zal een blijvende ziekte in onze samenleving blijven”, legde Sophia de Rooij uit. “En daar moeten we als maatschappij mee door.” Ariën Stigter pleit voor een plan om covid in de zorg te normaliseren zodat ze niet steeds van golf op golf moeten acteren. De burgemeester sloot zijn bezoek af met de woorden dat hij diep onder de indruk is van de professionaliteit van de zorgverleners in Ziekenhuis Amstelland en gaf hen een groot compliment.

foto-3 foto-4