Feestelijke opening vernieuwde Joodse afdeling met permanente expositie Piet Cohen

Donderdag 26 april jl. opende burgemeester Bas Eenhoorn in Ziekenhuis Amstelland de vernieuwde Joodse afdeling door het aanslaan van de mezoeza. Om een efficiëntere patiëntenstroom te creëren werd de Joodse afdeling gesplitst in twee afdelingen. Zo ontstond het vernieuwde deel in de Kliniek Beneden. Industrieel designer Piet Cohen (1935) heeft speciaal voor Ziekenhuis Amstelland objecten ontworpen die alle een speciale Joodse feestdag uitbeelden. Deze bijzondere en permanente expositie geeft invulling aan het specifieke Joodse karakter van de afdeling. Ziekenhuis Amstelland is er trots op om van een groot designer de werken permanent te mogen exposeren. Burgemeester Eenhoorn had de eer de, eveneens door Piet Cohen ontworpen, mezoeza te mogen aanslaan. De mezoeza is een kokertje met daarin een perkamentrolletje met een tekst uit de Tora (de vijf boeken Mozes). Volgens traditioneel Joods gebruik wordt dit op de deurposten aangebracht. Een nieuwe woning wordt dan ook altijd ingewijd met het aanbrengen van een mezoeza aan de deurposten. Burgemeester Eenhoorn droeg speciaal hiervoor een keppeltje.

Al in 1978 fuseerde het toenmalige Nicolaas Tulp Ziekenhuis met de Centrale Israëlietische Ziekenverpleging in Amsterdam. Uit deze fusie is Ziekenhuis Amstelveen ontstaan. In 2005 kreeg het zijn huidige naam Ziekenhuis Amstelland. De Joodse identiteit in het ziekenhuis komt tot uiting op verschillende verpleegafdelingen. Ziekenhuis Amstelland is een algemeen ziekenhuis, waar mensen van alle geloofsovertuigingen welkom zijn. Hiernaast krijgen joodse patiënten uit heel Nederland de mogelijkheid de Joodse gebruiken te continueren die zij van huis uit gewend zijn. De Joodse afdelingen in Ziekenhuis Amstelland zijn uniek voor de Joodse zorg in Nederland (en zelfs Europa).

kunstwerk-piet-cohen-pesach-highres

Toelichting kunstwerk: “Op Pesach viert de joodse gemeenschap de bevrijding uit de slavernij in Egypte. Door het uiteen wijken van de Rietzee kon het volk onder leiding van Mozes vluchten voor het leger van Pharao. Dit was de start van een veertig jaar durende tocht door de woestijn naar het beloofde land. Pesach is ook het lentefeest en het begin van de gerstoogst”.