IBD-patiënten starten met e-Health applicatie MijnIBDcoach

Vandaag nemen de eerste 25 IBD-patiënten van Ziekenhuis Amstelland de e-Health applicatie MijnIBDcoach in gebruik. Dit is een beveiligde en persoonlijke pagina op internet en helpt patiënten met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa om de eigen gezondheidssituatie in de gaten te houden. De patiënt komt door middel van deze e-Health applicatie meer te weten over IBD en leert om zijn/haar IBD onder controle te houden. De patiënt is meer betrokken bij de behandeling, waardoor behandelresultaten kunnen verbeteren. Ons streven is dat zoveel mogelijk van onze IBD-patiënten MijnIBDcoach gaan gebruiken. Informatie hierover is bij de IBD-verpleegkundigen te verkrijgen.

Gisteren was de kick-off van dit project in het ziekenhuis. Een kleine groep IBD-patiënten kreeg meer informatie over het gebruik van MijnIBDcoach en kon vragen stellen. Aan het einde van deze informatieve avond hebben alle patiënten het aanmeldformulier getekend. Vandaag gaan zij beginnen met deze e-Health applicatie.

Onze MDL-artsen en IBD-verpleegkundigen zijn blij met de start van dit project: “Wij zijn enthousiast over MijnIBDcoach en denken dat het een positieve bijdrage zal leveren aan de behandeling van IBD-patiënten. Patiënten zijn beter op de hoogte van hun behandelplan en hebben meer regie. Daarnaast kunnen we de zorg beter afstemmen op de individuele behoeften van de patiënt”, vertelt Marieke Gielen, MDL-arts.

Inflammatory Bowel Diseases (IBD), in het Nederlands: inflammatoire (ontstekingsachtige) darmziekten, is de meest gebruikte benaming voor chronische ontstekingen van het maag-darmkanaal. Samen met de ziekte van Crohn valt colitis ulcerosa onder de noemer IBD. Beide zijn chronische darmziektes die grote impact hebben op het dagelijks leven.