Opening tentoonstelling ‘Joodse artsen en de Holocaust’ Ziekenhuis Amstelland

Maandag 11 april is de reizende tentoonstelling ‘Joodse artsen en de Holocaust’ geopend in Ziekenhuis Amstelland, onder meer in aanwezigheid van de Amstelveense wethouder kunst en cultuur, Herbert Raat. De tien panelen vertellen het verhaal over het lot van Joodse dokters en geneeskundestudenten in de Tweede Wereldoorlog, maar vertellen ook de persoonlijke verhalen van de slachtoffers.

Op het in 2021 onthulde Holocaust Namenmonument in Amsterdam staan honderden namen van Joodse artsen en geneeskundestudenten die in de Tweede Wereldoorlog vermoord zijn. Om deze namen een verhaal en een gezicht te geven ontwikkelde de KNMG samen met vakblad Medisch Contact een reizende tentoonstelling die sinds september al op enkele andere locaties te zien is geweest.

De tentoonstelling is tot 29 april te zien in Ziekenhuis Amstelland. Daarna reizen de tien panelen verder naar andere zorginstellingen.

‘ Vanwege de bijzondere functie die ons ziekenhuis heeft voor de Joodse gemeenschap ontvangen wij de tentoonstelling hier graag’, vertelt Sophia de Rooij, voorzitter Raad van Bestuur bij Ziekenhuis Amstelland. ‘In aanloop naar Dodenherdenking en Bevrijdingsdag leeft de herinnering aan de oorlog sterk. Het hele jaar door wordt in ons ziekenhuis op een vaste plaats de rijke historie van ons ziekenhuis en de in en in trieste pagina van die historie herdacht. Daarnaast is ook de afgelopen maanden door vrijwilligers onderzoek gedaan naar medewerkers van óns ziekenhuis die in de oorlog zijn weggevoerd. Hen willen we ook op een speciale manier gaan herdenken. Ook staat komende week ons ziekenhuis in het teken van voorbereidingen voor Pesach, het Joods Pasen, waarbij wordt gevierd dat het Joodse volk werd bevrijd uit Egypte.’

In bijzijn van tientallen geïnteresseerde genodigden opende KNMG-voorzitter René Héman vandaag de tentoonstelling en ging hierbij in op het belang van de tentoonstelling, waarna hij iedereen meenam langs de indrukwekkende verhalen.

foto-tentoonstelling-joodse-artsen-en-de-holocaust

Over de tentoonstelling

"In 2016 kreeg de KNMG de vraag of we een bijdrage wilde leveren aan het Holocaust Namenmonument”, vertelt KNMG-voorzitter René Héman. “Daar hoefden we niet lang over na te denken. Samen met onze districten hebben we 310 namen geadopteerd, zodat we hun namen eren en niet vergeten”. Daarnaast nam de KNMG het initiatief tot het ontwikkelen van een tentoonstelling. “Zo kunnen we ook het verhaal vertellen van een aantal van de getroffen artsen en studenten. Maar we reflecteren ook op de rol van de toenmalige artsenfederatie NMG in deze zwarte bladzijde in de geschiedenis. Waakzaamheid tegen discriminatie en haat blijft ook in onze moderne tijd nodig. Ik hoop dat we als KNMG met deze tentoonstelling een bijdrage kunnen leveren om deze verschrikkelijke periode en de mensen die vermoord werden blijvend te herinneren.”

De panelen zijn tot stand gekomen onder redactie van prof. Mart van Lieburg, Emeritus Hoogleraar Medische Geschiedenis.