SAZ ziekenhuizen starten Expertisecentrum Zorgalgoritmen

SAZ ziekenhuizen starten Expertisecentrum Zorgalgoritmen

Als regionaal ziekenhuis zijn wij Ziekenhuis Amstelland lid van de SAZ, de vereniging van 28 regionale ziekenhuizen. De 28 SAZ ziekenhuizen hebben begin juli het Expertisecentrum Zorgalgoritmen opgericht, samen met Bart-Jan Verhoeff, internist-nefroloog en CMIO van ziekenhuis St Jansdal.

Het Expertisecentrum gaat machine learning algoritmen ontwikkelen op basis van data uit onze 28 ziekenhuizen en het gaat ons en de andere 27 SAZ ziekenhuizen begeleiden bij de invoering ervan. De algoritmen kunnen straks onze zorgprofessionals helpen bij het stellen van een diagnose, het voorspellen van het beloop of het bepalen van het optimale behandelprotocol.

Dit is echt ons initiatief, ‘voor en door de zorg’. Zo borgen we dat algoritmen ook daadwerkelijk meerwaarde hebben voor ons als regionaal ziekenhuis en onze problemen van de werkvloer oplossen. Het zijn immers de dokters en verpleegkundigen die er mee gaan werken. AI-voorspellingen moeten naadloos geïntegreerd worden in ons dagelijks handelen.

Juist op een specialistisch en innovatief onderwerp als AI is het belangrijk om niet alleen het wiel uit te vinden, maar om van elkaar te leren, ervaringen te delen en gezamenlijk op te trekken. Daarom neemt vanuit elk van de 28 SAZ ziekenhuizen een vertegenwoordiger deel aan het SAZ Kennisnetwerk. Vanuit ons ziekenhuis neemt Jasper Sluimer deel aan het SAZ kennisnetwerk AI. Er worden tevens Webinars georganiseerd waaraan alle betrokkenen bij data en AI en geïnteresseerden uit de SAZ ziekenhuizen deel kunnen nemen zodat een grote groep op de hoogte blijft van de ontwikkelingen.

Jasper Sluimer (vertegenwoordiger Ziekenhuis Amstelland SAZ Kennisnetwerk, CMIO, Radioloog):
“We zijn er trots op dat we met de 28 regionale ziekenhuizen onze krachten bundelen. Door dit innovatieve samenwerkingsverband krijgen we toegang tot diverse A.I. algoritmen, waarmee we onze zorg effectiever kunnen inzetten, betere kwaliteit kunnen leveren en/of de administratielast kunnen verminderen. Net als in veel andere sectoren wordt ook de zorg de komende jaren steeds meer gedreven door data en informatie. Met deze gezamenlijke schaalgrootte kunnen we echt van betekenis zijn voor onze patiënten en zorgprofessionals, terwijl we de kosten laag houden. Het is wel belangrijk te realiseren dat Kunstmatige Intelligentie een middel is en blijft. Het ondersteunt onze zorgverleners in hun werk en in hun relatie met de patiënt. Zorgverleners zijn altijd nodig om de uitkomst van een model te beoordelen en de patiënt daadwerkelijk te behandelen.”

Lees hier het volledige nieuwsbericht op de website van de SAZ.