Ziekenhuizen Noord-Holland en Flevoland schalen IC-capaciteit op

De ziekenhuizen in de regio Noord-Holland en Flevoland, waaronder ook Ziekenhuis Amstelland, gaan het aantal IC-bedden opschalen. De verhoging is nodig om tegemoet te komen aan de voorziene vraag aan IC-capaciteit voor coronapatiënten in de komende dagen. Met de opschaling, waarmee de ziekenhuizen inmiddels begonnen zijn, is voldoende IC-capaciteit gegarandeerd voor de komende dagen. Ook leveren de ziekenhuizen in de regio hun bijdrage aan de landelijk gevraagde groei in IC-capaciteit.

Om voldoende medewerkers te hebben voor het extra aantal IC-plaatsen worden zorgmedewerkers bijgeschoold en getraind. Dat gaat dit weekend al gebeuren. Het betreft onder meer verpleegkundigen die nu niet op de IC-werken, medisch specialisten (in opleiding) en OK-medewerkers.

Om voldoende corona-capaciteit vrij te maken, zowel in bedden als aan zorgmedewerkers, wordt de niet-spoedeisende zorg voorlopig uitgesteld.

Medische behandelingen waarvoor onmiddellijke behandeling wel noodzakelijk is, zoals acute traumachirurgie, beroertes of hartinfarcten, gaan uiteraard gewoon door.

Patiënten met spoedeisende klachten kunnen veilig terecht in het ziekenhuis. Zij kunnen dat ook afstemmen met hun huisarts.

Mochten alle IC-bedden in een ziekenhuis bezet zijn, is afgesproken dat andere ziekenhuizen in de regio nieuwe patiënten opvangen, of patiënten uit het betreffende ziekenhuis overnemen.

 

Ziekenhuizen: Amsterdam UMC, Ziekenhuis Amstelland, BovenIJ ziekenhuis, Dijklander Ziekenhuis, Flevoziekenhuis, Noordwest Ziekenhuisgroep, OLVG, Rode Kruis Ziekenhuis, Spaarne Gasthuis, Tergooi en Zaans Medisch Centrum