Astma

Astma kenmerkt zich door een aanvalsgewijze benauwheid of hoestbui.

Dit komt doordat de luchtwegen gevoelig zijn voor allerlei stoffen in de lucht. Hierdoor vernauwen de luchtwegen, wat leidt tot benauwheid of hoesten. De diagnose wordt gesteld met behulp van longfunctieonderzoek. Soms is spirometrie met salbutamol / ipratropium al voldoende voor de diagnose. Vaak is een histamineprovocatietest nodig.

Soms gaat de astma gepaard met allergie. Hier doen de artsen middels bloedonderzoek of een huidtest onderzoek naar.

Ook hebben sommige astmapatiënten last van de neus (poliepen of allergie van het neusslijmvlies). Zij worden hiervoor soms naar de KNO-arts verwezen. Bij ernstig astma bestaat de mogelijkheid voor een second opnion doorverwezen te worden naar het AMC of te revalideren in Heideheuvel (astmacentrum in Hilversum).

Longziekten

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw poliklniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u contact opnemen met de polikliniek. Kijk voor bereikbaarheid bij contact.

Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt uw afspraak wijzigen of annuleren via het wijzigingenformulier of bellen met de polikliniek.

Longziekten

Afdeling B 25, blauwe route
Telefoonnummer: (020) 755 7031
Bereikbaar: ma t/m vrij 8.00-16.30 uur