Baarmoederkanker

Baarmoederkanker is een kwaadaardige aandoening van het slijmvlies van de baarmoederholte. Elk jaar ontstaat bij ongeveer 1400 vrouwen in Nederland baarmoederkanker. De ziekte komt het meest voor bij vrouwen tussen de 55 en 80 jaar en zelden op jongere leeftijd. 

Baarmoederkanker is kanker van de baarmoeder en ontstaat bijna altijd, in negen van de tien keer, in het slijmvlies (het endometrium) van de baarmoederholte. Een andere naam voor baarmoederkanker is endometriumcarcinoom. Minder vaak ontstaat baarmoederkanker in de wand van de baarmoeder, in de bindweefsel-spierlaag. Deze vorm heet uterussarcoom.

Klachten
Meestal uit baarmoederkanker zich door bloedverlies na de overgang of onregelmatig bloedverlies.

Onderzoek
Mogelijke onderzoeken:

  • Inwendig gynaecologisch onderzoek
  • Gynaecologische echoscopie
  • Diagnostische hysteroscopie
  • Beeldvorming

Behandeling
De behandeling is afhankelijk van het stadium waarin de baarmoederkanker wordt ontdekt. De behandeling kan bestaan uit een operatie waarbij de baarmoeder en eierstokken worden verwijderd, bestraling en soms een behandeling met hormonen of medicijnen. De kans op genezing is afhankelijk van het stadium waarin de ziekte wordt ontdekt.

Gynaecologie en fertiliteit

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan wordt u door het ziekenhuis gebeld voor het maken van een afspraak. Wanneer u na drie dagen nog geen reactie heeft gekregen, kunt u zelf contact opnemen met de polikliniek.

Avondspreekuur
Op de Polikliniek gynaecologie / fertiliteit kunt u naast de doordeweekse dagen, ook op het avondspreekuur terecht. Dit is op dinsdagavond tot 20.00 uur. Het laboratorium is dan ook geopend.

Gezondheidscentrum Waterlinie (Uithoorn)
De gynaecologen houden ook spreekuur in het gezondheidscentrum in Uithoorn. U kunt in Uithoorn terecht voor een eerste polikliniekbezoek en onderzoek. Voor een eventuele behandeling en opname bent u nog wel aangewezen op de locatie in Amstelveen. Als uw voorkeur uitgaat naar een afspraak in Uithoorn, dan kunt u dit kenbaar maken bij het maken van de afspraak.

Verhinderd?
Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt bellen met de polikliniek of een e-mail sturen.

Gynaecologie en fertiliteit

Afdeling A 01, rode route
Telefoonnummer: (020) 755 7019
Bereikbaarheid: ma t/m vrij 8.00-16.30 uur
E-mail: gyna2@zha.nl