Diabetische voet

Diabetes mellitus kan in de loop van de tijd gepaard gaan met bijkomstigheden zoals een beschadiging van bloedvaten en zenuwbanen. Door de beschadiging van bloedvaten kan onder meer de bloedvoorziening in de voeten verstoord raken, waardoor wondjes minder snel genezen. Door de beschadiging van de zenuwbanen kan daarnaast een gevoelsstoornis optreden, waardoor beschadigingen van de huid en wondjes aan de voet te laat worden opgemerkt.

Naast de beschadiging van bloedvaten en zenuwbanen kan het bindweefsel verstijven. Bindweefsel zorgt er onder meer voor dat de cellen van de huid, gewrichten en spieren bij elkaar gehouden worden. Als dit weefsel verstijft, kan de voet niet soepel bewegen en ontstaat een abnormale stand van de voet. Dit leidt in de praktijk vrijwel altijd tot eeltvorming en wondjes aan de voeten.

Ook al zien deze wondjes er aanvankelijk onschuldig uit, ze kunnen - mede door de gevoelsstoornis - leiden tot een (ernstige) infectie aan de voet. Het is belangrijk een dergelijke infectie op tijd te laten behandelen. Als dit niet gebeurt, kan de infectie op lange(re) termijn leiden tot een noodzakelijke amputatie van de voet.

Voetcontrole
Om deze ernstige infecties te voorkomen, is het van belang dat u uw voeten regelmatig laat controleren door bijvoorbeeld uw diabetesverpleegkundige of door een pedicure met een diabetesaantekening. Deze vakmensen kunnen zien of speciale (confectie)schoenen voor u voldoende zijn of dat het nodig is u door te verwijzen naar het diabetische voetenspreekuur.

In Ziekenhuis Amstelland kunt u terecht op de gespecialiseerde diabetische voetenpoli.