Erectiestoornissen

Erectiestoornissen vormen een veel voorkomend probleem. Er is sprake van een erectiestoornis indien het voor een man niet mogelijk is een erectie te krijgen, of wanneer zeer snel weer verslapping optreedt. Soms is sprake van een lichte stoornis en is samenleving bemoeilijkt, maar wel mogelijk en bevredigend, terwijl in ernstiger gevallen de samenleving niet mogelijk is (impotentie).

Oorzaken
Er zijn diverse oorzaken van het probleem mogelijk. Een normale erectie is gebaseerd op een vulling van de cilindervormige zwellichamen in de penis met bloed, zodat deze zich oprichten. Bij een te geringe bloedinstroom naar, of een te snelle bloeduitstroom uit deze zwellichamen treedt een erectiestoornis op. Dit kan een gevolg zijn van een stoornis aan de bloedvaten in de penis, maar kan ook veroorzaakt worden door beschadiging van de zenuwen naar de penis, waardoor als het ware de besturing van de erectie defect is. Ook psychische spanningen kunnen (mede) een rol spelen.

Behandelingen
In overleg met de uroloog kan worden gekozen voor de zelfinjectie (auto-injectie therapie) in het zwellichaam van de penis ter behandeling van uw erectiestoornis. Er kunnen verschillende soorten medicijnen worden voorgeschreven: papaverine, prostaglandine of een combinatie van papaverine en fentolamine (Androskat). Het ingespoten middel zorgt voor een verwijding van de bloedvaten en een verslapping van de spieren in het zwellichaam van de penis, waardoor daar meer bloed in stroomt en erectie optreedt. De injecties kunnen gebruikt worden bij het vaststellen van de oorzaak van de erectiestoornis, maar ook voor de behandeling ervan. De werking treedt vrij snel in en is na 15-20 minuten maximaal.

Urologie

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw polikliniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u deze wijzigen via MijnZHA.
Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? Ook dat kan via MijnZHA.

Meer informatie over MijnZHA vindt u hier

Voor meer informatie over uw polikliniekbezoek, kijk bij Bezoek aan de polikliniek.

Urologie

E-mail: urologie@zha.nl
Afdeling A 10, rode route

Op MijnZHA kunt u terecht voor:

Uw afspraak wijzigen
Vragen aan het behandelteam
Uitslagen bekijken
Herhaalrecepten aanvragen
Uw dossier downloaden
U gesprek voorbereiden
Brieven inzien