Goedaardige positieduizeligheid (BPPD)

Goedaardige positieduizeligheid - in medische termen benigne paroxysmale positieduizeligheid (BPPD) - kenmerkt zich door acute draaiduizeligheid die ontstaat bij bewegingen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als u gaat liggen en/of vanuit liggende houding (weer) overeind komt. De draaiduizeligheid is zeer heftig, maar duurt kort, gewoonlijk minder dan 1 minuut. Het kan soms gepaard gaan met een misselijk gevoel.

Onderzoek
Om een goede diagnose te stellen is onderzoek nodig. Met behulp van de zogenaamde kiepproef wordt duizeligheid opgewekt. Tijdens de kiepproef is een typische oogbeweging zichtbaar die met evenwichtsonderzoek (ENG) kan worden geregistreerd.

Behandeling
Bevrijdingsmanoeuvre (bijvoorbeeld volgens Epley). Door middel van een specifieke handgreep wordt getracht het loszittend zwevend materiaal te verplaatsen naar een ander deel van het evenwichtsorgaan. Zo kan het niet meer leiden tot overprikkeling en duizeligheid.

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw poliklniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u contact opnemen met de polikliniek. Kijk voor bereikbaarheid bij contact.

Wilt u een controle afspraak plannen? Neem dan contact op met het patiënten contact centrum: 020-7557029 optie 1.

Bent u verhinderd of wilt u de afspraak wijzingen? Neem dan het liefst minimaal 24 uur van te voren contact op: 020-7557029 optie 1.

Heeft u een medisch inhoudelijke vraag? Neem dan contact op met de poli KNO: 020-7557029 optie 3.

Via MijnZHA kunt u uw agenda beheren en herhaalrecepten aanvragen. Download hiervoor de MyChart-app en selecteer ‘Ziekenhuis Amstelland’.

U vindt de poli KNO via de hoofdingang van het ziekenhuis, in de centrale hal aan de rechterkant.

De KNO-artsen houden op dinsdag en donderdag ook spreekuur in het gezondheidscentrum Waterlinie in Uithoorn. Als u hier een afspraak wilt plannen kunt u dit telefonisch aangeven.

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

E-mail: poli-kno@zha.nlBereikbaarheid:

Op MijnZHA kunt u terecht voor:

Uw afspraak wijzigen
Vragen aan het behandelteam
Uitslagen bekijken
Herhaalrecepten aanvragen
Uw dossier downloaden
U gesprek voorbereiden
Brieven inzien