Goedaardige positieduizeligheid (BPPD)

Goedaardige positieduizeligheid - in medische termen benigne paroxysmale positieduizeligheid (BPPD) - kenmerkt zich door acute draaiduizeligheid die ontstaat bij bewegingen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als u gaat liggen en/of vanuit liggende houding (weer) overeind komt. De draaiduizeligheid is zeer heftig, maar duurt kort, gewoonlijk minder dan 1 minuut. Het kan soms gepaard gaan met een misselijk gevoel.

Onderzoek
Om een goede diagnose te stellen is onderzoek nodig. Met behulp van de zogenaamde kiepproef wordt duizeligheid opgewekt. Tijdens de kiepproef is een typische oogbeweging zichtbaar die met evenwichtsonderzoek (ENG) kan worden geregistreerd.

Behandeling
Bevrijdingsmanoeuvre (bijvoorbeeld volgens Epley). Door middel van een specifieke handgreep wordt getracht het loszittend zwevend materiaal te verplaatsen naar een ander deel van het evenwichtsorgaan. Zo kan het niet meer leiden tot overprikkeling en duizeligheid.

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan wordt u door het ziekenhuis gebeld voor het maken van een afspraak.

Wanneer u na drie dagen nog geen reactie heeft gekregen, kunt u zelf contact opnemen met de polikliniek.

Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt bellen met de polikliniek of een e-mail sturen.

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

Ingang in centrale hal
Telefoonnummer: (020) 755 7029
Bereikbaarheid: Ma t/m vrij 8.00 uur t/m 17.00 uur
E-mail: poli-kno@zha.nl