Hersentumor

In de hersenen kunnen verschillende soorten tumoren ontstaan. Gliomen en meningeomen zijn de hersentumoren die het meest voorkomen. 

In Ziekenhuis Amstelland beperken de neurologen zicht tot het stellen van de diagnose. Neuro-oncologie patiënten worden behandeld door een neuro-oncologisch team vanuit zowel het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.

Er zijn goedaardige en kwaadaardige hersentumoren. Bij hersentumoren kan lang niet altijd een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen goedaardig en kwaadaardig (kanker). De mate van kwaadaardigheid van een hersentumor wordt aangegeven in graden:

  • Graad I tumoren zijn goedaardig
  • Graad II en III tumoren zijn min of meer kwaadaardig
  • Graad IV tumoren zijn kwaadaardig

Klachten
De symptomen van een hersentumor worden bepaald door de plaats, de grootte en het soort tumor.

  • Hoofdpijn - een tumor kan door te groeien veroorzaken in de schedel
  • Uitvalsverschijnselen, door verdrukking van gezond hersenweefsel kunnen hersenfuncties uitvallen. Uitvalsverschijnselen zijn bijvoorbeeld verlammingsverschijnselen aan arm of been, spraakstoornissen of problemen met zien.
  • Epileptische aanvallen - door irritatie of beschadiging van de hersenschors door de groeiende tumor.
Neurologie / Neurochirurgie

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan wordt u door het ziekenhuis gebeld voor het maken van een afspraak. Bent u na drie dagen nog niet gebeld? Neem dan contact met ons op.

Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt bellen met de polikliniek.

Neurologie / Neurochirurgie

Afdeling A 03, rode route
Telefoonnummer: (020) 755 7032
Bereikbaar: ma t/m vrij 8.00-16.30 uur