Huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.

Oorzaken
De meeste vormen van huidkanker ontstaan door overbelasting met Ultra Violette straling van de zon of zonnebank. De UV-straling veroorzaakt beschadigingen in het erfelijk materiaal (DNA) van de huidcellen. Deze beschadigde cellen worden in de meeste gevallen opgeruimd door het afweersysteem van de huid. Als er echter heel veel beschadigde cellen zijn, bijvoorbeeld door regelmatige of ernstige zonschade, kan het gebeuren, dat er enkele ontspoorde cellen ontsnappen aan de afweer en deze cellen kunnen uitgroeien tot huidkanker.

Onderzoek
Heeft u plekjes op de huid die huidkanker kunnen zijn? Dan kan uw huisarts u doorverwijzen naar het ziekenhuis. De dermatoloog onderzoekt de huidafwijking met een speciale huidmicroscoop, de dermatoscoop. Vaak ziet hij dan al of en welke soort huidkanker u waarschijnlijk heeft. Om dit zeker te weten, neemt hij of zij een stukje weefsel weg.

Denkt de arts dat u een melanoom heeft? Dan verwijdert hij vaak de hele plek. De patholoog onderzoekt het weefsel en stuurt de arts de definitieve uitslag.

Soorten huidkanker

Een voorstadium van huidkanker is actinische keratosen.

Dermatologie

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan wordt u door het ziekenhuis gebeld voor het maken van een afspraak.

Wanneer u na drie dagen nog geen reactie heeft gekregen, kunt u zelf contact opnemen met de polikliniek.

Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt bellen met de polikliniek of een e-mail sturen naar derma@zha.nl

Afspraken in de Waterlinie kunnen, in verband met de coronamaatregelen, voor dermatologie nog niet gemaakt worden.

 

Dermatologie

Afdeling A 06, rode route
Telefoonnummer: (020) 755 7015
Bereikbaarheid: ma t/m vrij 8.00-16.30 uur
E-mail: derma@zha.nl