Huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.

Oorzaken
De meeste vormen van huidkanker ontstaan door overbelasting met Ultra Violette straling van de zon of zonnebank. De UV-straling veroorzaakt beschadigingen in het erfelijk materiaal (DNA) van de huidcellen. Deze beschadigde cellen worden in de meeste gevallen opgeruimd door het afweersysteem van de huid. Als er echter heel veel beschadigde cellen zijn, bijvoorbeeld door regelmatige of ernstige zonschade, kan het gebeuren, dat er enkele ontspoorde cellen ontsnappen aan de afweer en deze cellen kunnen uitgroeien tot huidkanker.

Onderzoek
Heeft u plekjes op de huid die huidkanker kunnen zijn? Dan kan uw huisarts u doorverwijzen naar het ziekenhuis. De dermatoloog onderzoekt de huidafwijking met een speciale huidmicroscoop, de dermatoscoop. Vaak ziet hij dan al of en welke soort huidkanker u waarschijnlijk heeft. Om dit zeker te weten, neemt hij of zij een stukje weefsel weg.

Denkt de arts dat u een melanoom heeft? Dan verwijdert hij vaak de hele plek. De patholoog onderzoekt het weefsel en stuurt de arts de definitieve uitslag.

Soorten huidkanker

Een voorstadium van huidkanker is actinische keratosen.

Dermatologie

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw polikliniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u deze wijzigen via MijnZHA. Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? Ook dat kan via MijnZHA.

Meer informatie over MijnZHA vindt u hier

U kunt ook in Gezondheidscentrum Waterlinie in Uithoorn terecht voor een eerste polikliniekbezoek en onderzoek. Voor een eventuele behandeling bent u soms nog wel aangewezen op de locatie in Amstelveen.

Dermatologie

E-mail: [email protected]
Afdeling A 06, rode route

Op MijnZHA kunt u terecht voor:

Uw afspraak wijzigen
Vragen aan het behandelteam
Uitslagen bekijken
Herhaalrecepten aanvragen
Uw dossier downloaden
U gesprek voorbereiden
Brieven inzien