Knie artrose

Wat is knie artrose?
De binnenkant van de knie en de achterzijde van de knieschijf is bekleed met een laagje kraakbeen. Het kraakbeen heeft een schok dempende functie en zorgt er voor dat de knie soepel beweegt. Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit en is het kraakbeen niet meer glad maar ruw. Dit is meestal op latere leeftijd. 

Klachten
Artrose geeft pijn in de knie en in een gevorderd stadium wordt de knie stijver en kunt u de knie niet volledig meer strekken en/of buigen. Door verlies van kraakbeen en later ook van bot kan een X- of O-been ontstaan, waardoor de knie in toenemende mate moe en instabiel voelt.

Oorzaken
Er zijn verschillende afwijkingen die slijtage van het kniegewricht veroorzaken, zoals kraakbeen- en stofwisselingsziekten en kraakbeenbeschadigingen door een breuk. Wanneer in het verleden de meniscus is verwijderd, is er een verhoogde kans op slijtage. Reumapatiënten hebben vaak knieproblemen omdat reuma het kraakbeen aantast. Maar meestal is de oorzaak onduidelijk.

Diagnose
De ernst van de aandoening wordt vastgesteld door lichamelijk onderzoek, röntgenfoto’s en eventueel een kijkoperatie. Uw beschadigde of versleten knie kan behandeld worden door het plaatsen van een knieprothese.

Bij de beslissing om een knieprothese te plaatsen is uw oordeel doorslaggevend. U ervaart immers de last en moet uiteindelijk zelf bepalen of u toe bent aan de operatie.

 

 

Orthopedie

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan wordt u door het ziekenhuis gebeld voor het maken van een afspraak.

Wanneer u na drie dagen nog geen reactie heeft gekregen, kunt u zelf contact opnemen met de polikliniek.

Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt bellen met de polikliniek of een e-mail sturen.

Orthopedie

Afdeling B 22, blauwe route
Telefoonnummer: (020) 755 7034
Bereikbaar: ma t/m vrij 8.00-16.30 uur
E-mail: orpo@zha.nl