Liesbreuk

Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies (breukzak) door een van nature zwakke plek in de buikwand in de liesstreek. Deze zwakke plek kan aangeboren zijn, een breuk komt dan meestal tot uiting op kinderleeftijd. Daarnaast kan een liesbreuk ontstaan op latere leeftijd. Meestal is dit een gevolg van een langdurige drukverhoging in de buikholte door bijvoorbeeld veel tillen, hoesten of persen. De inhoud van de liesbreuk bestaat vaak uit buikvet en soms uit een klein deel van een darm.

De liesbreuk komt het meest voor bij mannen (27% van alle mannen) en in veel mindere mate bij vrouwen (3% van alle vrouwen). Dit komt omdat bij mannen de zaadleider door de buikwand gaat.

Waaraan kunt u een liesbreuk herkennen?
In veel gevallen is sprake van een zwelling in de liesstreek. Deze zwelling geeft geen pijnklachten en is over het algemeen goed wegdrukbaar. De zwelling is het beste zichtbaar als u staat en wordt gedurende de dag vaak iets groter.

De liesbreuk moet altijd goed en pijnloos wegdrukbaar zijn. Als dit niet mogelijk is en de liesbreuk erg pijnlijk is, heeft u een beklemde liesbreuk. Neemt u in dat geval direct contact op met uw huisarts. De liesbreuk dient dan met spoed te worden geopereerd.

Meer informatie

Liesbreuk Centrum Groot Amsterdam
Kijk voor een adequate en snelle behandeling van uw liesbreuk in Ziekenhuis Amstelland bij Liesbreuk Centrum Groot Amsterdam.

Chirurgie

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw polikliniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u deze wijzigen via MijnZHA. Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? Ook dat kan via MijnZHA.

Meer informatie over MijnZHA vindt u hier

Wij houden ook spreekuur in het gezondheidscentrum Waterlinie in Uithoorn. U kunt er terecht voor een eerste polikliniekbezoek en onderzoek. Voor een eventuele behandeling en opname bent u nog wel aangewezen op de locatie in Amstelveen. Kijk voor meer informatie op de pagina Gezondheidscentrum Waterlinie. U kunt uw voorkeur aangeven bij het maken van de afspraak.

Chirurgie

Afdeling A 04, rode route
E-mail: chirpo@zha.nl

Op MijnZHA kunt u terecht voor:

Uw afspraak wijzigen
Vragen aan het behandelteam
Uitslagen bekijken
Herhaalrecepten aanvragen
Uw dossier downloaden
U gesprek voorbereiden
Brieven inzien