Longembolie

Een longembolie is een stolsel van bloed in een bloedvat van de long. Hierdoor kan benauwheid en pijn tijdens het ademhalen ontstaan. Soms hoesten mensen met een longembolie ook wat bloed op. Longembolie behoort tot dezelfde groep van ziekten als een trombosebeen.

Op een gewone röntgenfoto van hart en longen zijn geen longembolieën te zien. Er is een CT-scan nodig met contrastmiddel om de diagnose te stellen. Als er op deze scan een longembolie te zien is, wordt de patiënt gedurende een half jaar behandeld met bloedverdunners. Na dit half jaar wordt er een longscintigrafie/perfusiescan gemaakt en een diffusiemeting gedaan.

Bij een tweede longembolie, wordt de patiënt levenslang behandeld met bloedverdunners.

Op de poliklinische controle houden de artsen de patiënt gedurende twee jaar onder controle. Een zeer klein aantal patiënten krijgt na een longembolie problemen met de bloeddruk in de longvaten (pulmonale hypertensie). Deze kleine groep patiënten wordt voor verdere behandeling doorgestuurd naar het AMC / OLVG.

 

Longziekten

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw poliklniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u contact opnemen met de polikliniek. Kijk voor bereikbaarheid bij contact.

Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt uw afspraak wijzigen of annuleren via het wijzigingenformulier of bellen met de polikliniek.

Longziekten

Afdeling B 25, blauwe route
Telefoonnummer: (020) 755 7031
Bereikbaar: ma t/m vrij 8.00-16.30 uur