Lymfeklierkanker (Ziekte van Hodgkin)

Lymfeklierkanker ontstaat wanneer afwijkende lymfecellen abnormaal groeien (woekeren). Er zijn verschillende soorten lymfeklierkanker. De bekendste zijn het Hodgkin-lymfoom en het non-Hodgkin-lymfoom. Lymfoom is een vorm van kanker.

  • Hodgkin-lymfoom: woekering van een specifieke cel: de reed sternberg-cel. Deze is ooit ontdekt door de Engelse arts Thomas Hodgkin
  • Non-Hodgekin-lymfoom: meer dan dertig andere soorten lymfeklierkanker. Zij verschillen van elkaar door het soort cel dat is gaan woekeren. AL deze vormen hebben een ander ziekteverloop en worden anders behandeld.

Klachten
U kunt de volgende klachten hebben:

  • een voelbare bult in uw hals, oksel of lies, meestal niet pijnlijk;
  • koorts, soms afgewisseld door perioden dat u een normale temperatuur heeft;
  • gewichtsverlies en minder zin om te eten;
  • hevige vermoeidheid zonder aanwijsbare reden;
  • extreem zweten, vooral 's nachts.

Als u een van deze klachten heeft, betekent dit niet automatisch dat u lymfeklierkanker hebt. Uw lymfeklieren kunnen ook opgezet zijn vanwege een ontsteking. Meestal gaat dit vanzelf over. Koorts, vermoeidheid en zweten kunnen ook betekenen dat u griep heeft. Blijft uw lymfeklier langer dan 2 weken gezwollen en/of houdt u de klachten? Maak dan een afspraak met uw huisarts.

Onderzoek
Om te bepalen of u lymfeklierkanker heeft, voelt de arts aan uw zwellingen en onderzoekt hij uw bloed. Een biopsie van de lymfeklier, een beenmergpunctie en een PET-CT-scan wijzen uit wat voor soort lymfeklierkanker u heeft, in welk stadium en waar de kanker zich bevindt.

Behandeling
Heeft u lymfeklierkanker, dan krijgt u chemotherapie of wordt u bestraald (radiotherapie). Soms krijgt u een stamceltransplantatie.