Maagkanker

Bij maagkanker is er een tumor in de maag. Er bestaan verschillende soorten tumoren van de maag. Deze soorten tumoren onderscheiden zich door het type weefsel waaruit ze bestaan.

Klachten
Klachten die bij maagkanker kunnen voorkomen zijn:

  • verminderde eetlust en een afkeur voor voedsel met een sterke geur, zoals koffie, gebraden vlees en bepaalde kruiden;
  • onverklaarbaar gewichtsverlies;
  • snel een vol gevoel hebben na het eten;
  • pijn in de bovenbuik en/of in de buurt van het borstbeen;
  • misselijkheid;
  • regelmatig braken of het braken van (kleine beetjes) bloed
  • brandend maagzuur en oprispingen;
  • duizeligheid en vermoeidheid door bloedarmoede. Bloedarmoede ontstaat door langdurig bloedverlies uit de maag. Dit bloedverlies is vaak lastig op te merken. Soms is bloedverlies uit de maag te herkennen aan een pikzwarte, teerachtige ontlasting.
  • deze klachten hoeven niet op maagkanker te wijzen. Ze kunnen ook een andere oorzaak hebben.

Onderzoek
Onderzoeken die nodig kunnen zijn om de diagnose maagkanker te stellen zijn:

Behandeling
Als een operatie mogelijk is, verwijst uw arts u - na overleg met u - door naar het AvL, VUmc of AMC. De operatieve behandeling van maagkanker is een zeer complexe operatie. Deze operatie mag slechts door een klein aantal ziekenhuizen in Nederland worden uitgevoerd. 

Een operatie bij maagkanker wordt meestal voorafgegaan door chemotherapie. Na de operatie is het mogelijk dat u chemoradiatie krijgt. Dit is een combinatie van chemotherapie en de radiotherapie (bestraling) na de operatie. Deze combinatiebehandeling moet ervoor zorgen dat de kankercellen niet meer terugkomen nadat de tumor operatief is verwijderd. Deze behandeling vindt plaats in VUmc.

Als een operatie niet mogelijk is
Als het niet meer mogelijk is de tumor operatief te verwijderen zal in het multidisciplinair behandelteam worden besproken of van chemotherapie of bestraling effect te verwachten valt. In ieder geval stelt het behandelteam een plan op om te proberen de last van de symptomen van de maagkanker te verminderen.

Interne Geneeskunde

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw polikliniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u deze wijzigen via MijnZHA. Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? Ook dat kan via MijnZHA.

Meer informatie over MijnZHA vindt u hier

Interne Geneeskunde

Afdeling A 05, rode route
E-mail: [email protected]

Op MijnZHA kunt u terecht voor:

Uw afspraak wijzigen
Vragen aan het behandelteam
Uitslagen bekijken
Herhaalrecepten aanvragen
Uw dossier downloaden
U gesprek voorbereiden
Brieven inzien