MRSA

De MRSA is een variant van de bacterie Staphylococcus aureus. Dit is een bacterie die veel mensen gewoon bij zich dragen, zonder dat ze daar ziek van worden. De bacterie bevindt zich meestal op de huid of in de neus. Bij sommige mensen veroorzaakt deze bacterie een (steen)puist of ontstoken wondje. Deze infecties genezen meestal vanzelf, soms is een behandeling met antibio­tica nodig.

MRSA wordt ook wel een ziekenhuisbacterie genoemd, omdat de bacterie vooral problemen geeft in het ziekenhuis. De kans op besmetting is groter dan thuis, omdat veel mensen met een verminderde weerstand zich dicht bij elkaar bevinden. MRSA kan in ziekenhuizen bijvoorbeeld operatiewondinfecties veroorzaken, die soms ernstig kunnen verlopen.

Het belangrijkste verschil tussen de gewone Staphylococcus aureus en de MRSA ligt in de behandeling. Infecties veroorzaakt door Staphylococcus aureus kunnen met de gebruikelijke antibiotica behandeld worden. MRSA is echter ongevoelig (resistent) voor een aantal veelgebruikte antibiotica. Daarom zijn er speciale antibiotica nodig om infecties met MRSA te behandelen.
Doordat de behandelingsmogelijkheden hierdoor beperkt zijn doet het zie­kenhuis er alles aan om te voorkomen dat de MRSA zich in het ziekenhuis verspreid. Alle maatregelen die genomen worden zijn erop gericht de MRSA snel op te sporen en verspreiding te voorkomen.