Neuritis vestibularis (ontsteking evenwichtsorgaan)

Neuritis vestibularis kenmerkt zich door acuut optredende heftige draaiduizeligheid die langzaam in de loop van dagen tot weken weer afneemt. U voelt zich doorgaans ernstig ziek en ligt de eerste dagen net zoals bij griep het liefst op bed. Normale werkzaamheden kunnen nauwelijks worden uitgevoerd.

Na de heftige duizeligheid die enkele dagen kan duren, volgt een periode van onstandvastigheid, geleidelijk overgaand in een enigszins onzeker gevoel bij snelle hoofdbewegingen. In het begin kan het soms gepaard gaan met misselijkheid en braken. Vaak hebben patiënten in de weken of maanden hieraan voorafgaand een bovenste luchtweginfectie gehad.

De verschijnselen zijn vaak zo heftig dat de patiënt doorverwezen wordt naar de specialist om andere oorzaken uit te sluiten.

Onderzoek
Om een goede diagnose te stellen is onderzoek nodig. Het onderzoek bestaat uit:

Behandeling
Er zijn geen medicijnen die de oorzaak van de klachten weg kunnen nemen. Net als bij griep wordt de eerste dagen bedrust geadviseerd, soms met antimisselijkheid medicijnen. Wanneer het na enkele dagen weer beter gaat, kunnen de medicijnen worden gestopt. Daarna is uit bed komen en bewegen erg belangrijk. Hierdoor krijgt het lichaam hertraining om de uitval te compenseren, waardoor de klachten sneller verdwijnen.

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan wordt u door het ziekenhuis gebeld voor het maken van een afspraak.

Wanneer u na drie dagen nog geen reactie heeft gekregen, kunt u zelf contact opnemen met de polikliniek.

Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt bellen met de polikliniek of een e-mail sturen.

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

Ingang in centrale hal
Telefoonnummer: (020) 755 7029
Bereikbaarheid: Ma t/m vrij 8.00 uur t/m 17.00 uur
E-mail: poli-kno@zha.nl