Neuritis vestibularis (ontsteking evenwichtsorgaan)

Neuritis vestibularis kenmerkt zich door acuut optredende heftige draaiduizeligheid die langzaam in de loop van dagen tot weken weer afneemt. U voelt zich doorgaans ernstig ziek en ligt de eerste dagen net zoals bij griep het liefst op bed. Normale werkzaamheden kunnen nauwelijks worden uitgevoerd.

Na de heftige duizeligheid die enkele dagen kan duren, volgt een periode van onstandvastigheid, geleidelijk overgaand in een enigszins onzeker gevoel bij snelle hoofdbewegingen. In het begin kan het soms gepaard gaan met misselijkheid en braken. Vaak hebben patiënten in de weken of maanden hieraan voorafgaand een bovenste luchtweginfectie gehad.

De verschijnselen zijn vaak zo heftig dat de patiënt doorverwezen wordt naar de specialist om andere oorzaken uit te sluiten.

Onderzoek
Om een goede diagnose te stellen is onderzoek nodig. Het onderzoek bestaat uit:

Behandeling
Er zijn geen medicijnen die de oorzaak van de klachten weg kunnen nemen. Net als bij griep wordt de eerste dagen bedrust geadviseerd, soms met antimisselijkheid medicijnen. Wanneer het na enkele dagen weer beter gaat, kunnen de medicijnen worden gestopt. Daarna is uit bed komen en bewegen erg belangrijk. Hierdoor krijgt het lichaam hertraining om de uitval te compenseren, waardoor de klachten sneller verdwijnen.

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw poliklniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u contact opnemen met de polikliniek. Kijk voor bereikbaarheid bij contact.

Wilt u een controle afspraak plannen? Neem dan contact op met het patiënten contact centrum: 020-7557029 optie 1.

Bent u verhinderd of wilt u de afspraak wijzingen? Neem dan het liefst minimaal 24 uur van te voren contact op: 020-7557029 optie 1.

Heeft u een medisch inhoudelijke vraag? Neem dan contact op met de poli KNO: 020-7557029 optie 3.

Via MijnZHA kunt u uw agenda beheren en herhaalrecepten aanvragen. Download hiervoor de MyChart-app en selecteer ‘Ziekenhuis Amstelland’.

U vindt de poli KNO via de hoofdingang van het ziekenhuis, in de centrale hal aan de rechterkant.

De KNO-artsen houden op dinsdag en donderdag ook spreekuur in het gezondheidscentrum Waterlinie in Uithoorn. Als u hier een afspraak wilt plannen kunt u dit telefonisch aangeven.

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

E-mail: poli-kno@zha.nlBereikbaarheid:

Op MijnZHA kunt u terecht voor:

Uw afspraak wijzigen
Vragen aan het behandelteam
Uitslagen bekijken
Herhaalrecepten aanvragen
Uw dossier downloaden
U gesprek voorbereiden
Brieven inzien