Oorsuizen acuut

Van alle mensen krijgt 10-25% minstens één keer in zijn/haar leven te maken met plotseling (acuut) oorsuizen. Bij 4% is dat blijvend en noemen we dat chronisch oorsuizen. In de meeste gevallen komt acuut oorsuizen door gehoorvermindering, omdat de buis van Eustachius even niet optimaal werkt (meestal bij verkoudheid). Een tweede oorzaak is plotselinge zenuwslechthorendheid door lawaaibeschadiging.

Acuut oorsuizen door verkoudheid
Verkoudheid komt veel voor en gaat altijd gepaard met zwelling van het slijmvlies van de bovenste luchtweg. Neusverstopping is dan de meest gehoorde klacht. Maar ook de – achter in de neus uitkomende – buis van Eustachius kan dichtzwellen, zodat onderdruk ontstaat in het middenoor. Dit geeft trek aan het trommelvlies met soms pijn en gehoorvermindering als gevolg. Deze gehoorvermindering kan oorsuizen veroorzaken.

Behandeling bij acuut oorsuizen door verkoudheid
Als de zwelling van de buis van Eustachius wordt weggenomen, zal de oude situatie weer ontstaan zonder gehoorvermindering en dus ook weer zonder oorsuizen. Hoe dat kan worden bereikt, leest u op de pagina over de buis van Eustachius.

Acuut oorsuizen door lawaai
Lawaai kan de haarcellen in uw slakkenhuis laten opzwellen en soms zelfs afscheuren. Dit komt dan door te hevige beweging als ze overmatig aan lawaai worden blootgesteld. Zie het acute oorsuizen dan als “pijn”. Een waarschuwingssignaal van het oor dat u waarschuwt voor dit lawaai. Langer in het lawaai blijven zitten, betekent blijvende beschadiging en dus blijvend (chronische) oorsuizen.

Behandeling bij acuut oorsuizen door lawaai
Bij acuut oorsuizen moet u direct weggaan uit het lawaai. Geef uw oren tenminste 24 uur rust. Blijft het oorsuizen na lawaaibeschadiging langer dan 24 uur aanhouden? Ga dan direct naar uw huisarts voor een spoedverwijzing naar een KNO-arts. Wacht u te lang, dan is de kans groter dat de haarcellen definitief afsterven en de schade niet meer verholpen kan worden.

Preventie bij lawaai is beter dan behandelen
Te harde geluiden kunnen dus zeer schadelijk zijn met blijvend oorsuizen tot gevolg. Behandeling is daarnaast niet altijd optimaal mogelijk, zodat preventie eigenlijk de beste aanpak is om lawaaibeschadiging te voorkomen.

KNO-artsen adviseren het volgende:

  • Gebruik altijd oordopjes bij een festival of concert. Bij goed georganiseerde festivals en concerten zijn de organisatoren verplicht om die aan te bieden. Het loont ook de moeite om – vooraf – te investeren in op maat gemaakte oordoppen door een hoorapparatenwinkel.
  • Hou afstand van geluidsbronnen, zoals boxen. Ga nooit dichter dan 2 meter voor de geluidsbron staan.
  • Zet het volume van de radio of tv niet te luid. Wanneer je iedereen in de kamer nog goed verstaat, is het goed.
  • Geef uw oren na geluidsbelasting regelmatig rust.
Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw poliklniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u contact opnemen met de polikliniek. Kijk voor bereikbaarheid bij contact.

Wilt u een controle afspraak plannen? Neem dan contact op met het patiënten contact centrum: 020-7557029 optie 1.

Bent u verhinderd of wilt u de afspraak wijzingen? Neem dan het liefst minimaal 24 uur van te voren contact op: 020-7557029 optie 1.

Heeft u een medisch inhoudelijke vraag? Neem dan contact op met de poli KNO: 020-7557029 optie 3.

Via MijnZHA kunt u uw agenda beheren en herhaalrecepten aanvragen. Download hiervoor de MyChart-app en selecteer ‘Ziekenhuis Amstelland’.

U vindt de poli KNO via de hoofdingang van het ziekenhuis, in de centrale hal aan de rechterkant.

De KNO-artsen houden op dinsdag en donderdag ook spreekuur in het gezondheidscentrum Waterlinie in Uithoorn. Als u hier een afspraak wilt plannen kunt u dit telefonisch aangeven.

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

E-mail: poli-kno@zha.nlBereikbaarheid:

Op MijnZHA kunt u terecht voor:

Uw afspraak wijzigen
Vragen aan het behandelteam
Uitslagen bekijken
Herhaalrecepten aanvragen
Uw dossier downloaden
U gesprek voorbereiden
Brieven inzien