Overgang / menopauze

De overgang is het einde van de vruchtbare periode van een vrouw. Tijdens deze levensfase stoppen de eierstokken geleidelijk met het produceren van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen.

Dit oestrogeen heeft invloed op talrijke functies in het lichaam, zoals hart- en bloedvaten, borsten en urinewegen. Door de vermindering van de oestrogeenproductie verandert er tijdens de overgang veel in het vrouwelijk lichaam. Hierdoor kunnen klachten optreden, zoals onregelmatig bloedverlies, opvliegers, slecht slapen, spier- en gewrichtspijn, stemmingswisselingen, geen zin in vrijen, depressieve buien en hoofdpijn. Het is goed te beseffen dat de overgang geen ziekte is, maar dat u er wel veel klachten van kunt hebben.

De overgang kan variëren van geen klachten tot een periode van meerdere jaren met aanhoudende klachten van wisselende intensiteit. Het is een belangrijke fase in het leven van een vrouw.

Ziekenhuis Amstelland heeft een speciale Menopauze polikliniek, waar u terecht kunt met problemen rond de overgang. U heeft hiervoor een verwijzing van uw huisarts nodig. Een gespecialiseerde verpleegkundige geeft u op een toegankelijke manier advies over het omgaan met uw overgangsklachten. Voorafgaand aan het bezoek aan deze polikliniek vragen wij of u een anamneseformulier wilt invullen, zodat wij beter voorbereid zijn en meer tijd hebben voor een inhoudelijk gesprek.

Vrouwenindeovergang.nl
Onze gynaecologe Katinka Overmars werkt met veel enthousiasme mee aan de voorlichtingswebsite www.vrouwenindeovergang.nl. Daar kunt u ook terecht voor extra informatie, tips en adviezen, klachten en wat er aan gedaan kan worden.

Zie ook:

Overgang en menopauze de feiten volgens Women Inc.

 

DeGynaecoloog informatiefilms over de overgang

 

Gynaecologie

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan wordt u door het ziekenhuis gebeld voor het maken van een afspraak. Wanneer u na drie dagen nog geen reactie heeft gekregen, kunt u zelf contact opnemen met de polikliniek.

Avondspreekuur
Op de Polikliniek Gynaecologie / Verloskunde kunt u naast de doordeweekse dagen, ook op het avondspreekuur terecht. Dit is op dinsdagavond tot 20.00 uur. Het laboratorium is dan ook geopend.

Gezondheidscentrum Waterlinie (Uithoorn)
De gynaecologen houden ook spreekuur in het gezondheidscentrum in Uithoorn. U kunt in Uithoorn terecht voor een eerste polikliniekbezoek en onderzoek. Voor een eventuele behandeling en opname bent u nog wel aangewezen op de locatie in Amstelveen. Als uw voorkeur uitgaat naar een afspraak in Uithoorn, dan kunt u dit kenbaar maken bij het maken van de afspraak.

Verhinderd?
Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt bellen met de polikliniek of een e-mail sturen.

Gynaecologie

Afdeling A 01, rode route
Telefoonnummer: (020) 755 7019
Bereikbaarheid: ma t/m vrij 8.00-16.30 uur
E-mail: gyna2@zha.nl