Overgang / menopauze
De overgang is het einde van de vruchtbare periode van een vrouw. Tijdens deze levensfase stoppen de eierstokken geleidelijk met het produceren van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen.
Dit oestrogeen heeft invloed op talrijke functies in het lichaam, zoals hart- en bloedvaten, borsten en urinewegen. Door de vermindering van de oestrogeenproductie verandert er tijdens de overgang veel in het vrouwelijk lichaam. Hierdoor kunnen klachten optreden, zoals onregelmatig bloedverlies, opvliegers, slecht slapen, spier- en gewrichtspijn, stemmingswisselingen, geen zin in vrijen, depressieve buien en hoofdpijn. Het is goed te beseffen dat de overgang geen ziekte is, maar dat u er wel veel klachten van kunt hebben.
De overgang kan variëren van geen klachten tot een periode van meerdere jaren met aanhoudende klachten van wisselende intensiteit. Het is een belangrijke fase in het leven van een vrouw.
Ziekenhuis Amstelland heeft een speciale Menopauze polikliniek, waar u terecht kunt met problemen rond de overgang. U heeft hiervoor een verwijzing van uw huisarts nodig. Een gespecialiseerde verpleegkundige geeft u op een toegankelijke manier advies over het omgaan met uw overgangsklachten. Voorafgaand aan het bezoek aan deze polikliniek vragen wij of u een anamneseformulier wilt invullen, zodat wij beter voorbereid zijn en meer tijd hebben voor een inhoudelijk gesprek.
www.vrouwenindeovergang.nl vernieuwd per maart 2022
De website www.vrouwenindeovergang.nl is vernieuwd! Deze al jarenlange bestaande website, die betrouwbare wetenschappelijke informatie biedt aan vrouwen in de overgang, is volledig herschreven en is nu nog beter toegankelijk. De Redactieraad bestaat uit gynaecologen, verpleegkundig overgangsconsulenten van de VVOC en een seksuologe. Alle teksten zijn up-to-date aangepast en de site bevat ook veel informatie volgens de laatste richtlijnen. Jaarlijks weten al 235.000 vrouwen deze website te vinden. Het doel is vrouwen te bereiken en de overgang uit de taboesfeer te halen en beter bespreekbaar te maken.
Katinka Overmars, gynaecoloog in Ziekenhuis Amstelland is één de redacteuren.
Kijk ook eens bij:
- Overgang en menopauze de feiten volgens Women Inc.
- DeGynaecoloog informatiefilms over de overgang
Gynaecologie en fertiliteit
Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw polikliniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u deze wijzigen via MijnZHA. Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? Ook dat kan via MijnZHA.
Meer informatie over MijnZHA vindt u hier
Avondspreekuur
Op de Polikliniek gynaecologie / fertiliteit kunt u naast de doordeweekse dagen, ook op het avondspreekuur terecht. Dit is op dinsdagavond tot 20.00 uur. Het laboratorium is dan ook geopend.
Gezondheidscentrum Waterlinie (Uithoorn)
De gynaecologen houden ook spreekuur in het gezondheidscentrum in Uithoorn. U kunt in Uithoorn terecht voor een eerste polikliniekbezoek en onderzoek. Voor een eventuele behandeling en opname bent u nog wel aangewezen op de locatie in Amstelveen. Als uw voorkeur uitgaat naar een afspraak in Uithoorn, dan kunt u dit kenbaar maken bij het maken van de afspraak.
Gynaecologie en fertiliteit
Afdeling A 01, rode route
Op MijnZHA kunt u terecht voor:
Uw afspraak wijzigen
Vragen aan het behandelteam
Uitslagen bekijken
Herhaalrecepten aanvragen
Uw dossier downloaden
U gesprek voorbereiden
Brieven inzien
Telefonisch contact
020 755 7019, optie 1 voor afspraken maken/wijzigen/annuleren, bereikbaar van 8.00 -16.30 uur op werkdagen
020 755 7019, optie 3 voor medische vragen, bereikbaar van 8.30 -16.30 uur op werkdagen
020 755 7000, receptie ziekenhuis algemeen
![]() |
PA E. Visser-van Leeuwen Physician Assistant Gynaecologie/Verloskunde |