Polyfarmacie

Ouderen hebben vaak verschillende ziekten tegelijk en gebruiken daarvoor meerdere medicijnen. Als een patiënt gedurende langere tijd vijf of meer verschillende soorten geneesmiddelen tegelijkertijd gebruikt, heet dat polyfarmacie.

Polyfarmacie kan bij ouderen voor problemen zorgen. Sommige medicijnen of zelfzorgmiddelen (medicatie die je zonder recept kan kopen) kunnen elkaar tegenwerken of juist teveel versterken. Daarnaast zijn ouderen extra gevoelig voor de schadelijke effecten van medicijnen, onder andere omdat de nieren steeds minder goed werken. Het risico op interacties (wisselwerking tussen medicijnen) en bijwerkingen is groter als verschillende artsen geneesmiddelen voorschrijven en niet van elkaar weten welke medicijnen ze geven.

Als u naar het Behandeladviescentrum komt, verzoeken wij u om een lijst mee te nemen met welke medicijnen u gebruikt. Als u dit niet goed weet kan de internist-geriater bij uw apotheek een medicijnlijst opvragen. Daarnaast is het van belang dat u doorgeeft welke middelen u zonder recept koopt. Ook als u zelf denkt dat het niet van belang is, omdat u het maar een enkele keer inneemt of het homeopathisch is, is het belangrijk om door te geven.

De arts zal een medicatiebeoordeling doen en bekijken of er eventueel medicatie gestopt kan worden.

Geriatrie - Behandeladviescentrum Ouderengeneeskunde

De huisarts of een specialist in het ziekenhuis verwijst u naar het Behandelcentrum Ouderengeneeskunde. U kunt niet zelf een afspraak maken.

Geriatrie - Behandeladviescentrum Ouderengeneeskunde

E-mail: [email protected]
Telefoonnummer: 020 - 755 6236, en vragen naar het Behandeladviescentrum Ouderengeneeskunde.

Locatie: B23, begane grond.
Bereikbaar: Ma t/m vrij 8.30-16.30 uur